Stäng 

Material i stötfångare fördubblar livslängden på tandfyllning

Ett material som används för att tillverka stötfångare på bilar kan förlänga livslängden på tandfyllningar. Det har forskare vid Oregon Health & Science University i USA visat. Med hjälp av materialet utvecklade forskarna en fyllning som är dubbelt så motståndskraftig än vanliga fyllningar. Den nya fyllningen kan leda till färre tandläkarbesök.

Utöver en ny och mer hållbar fyllning, utvecklade forskarna även ett nytt lim som är 30 % kraftfullare än det som används idag för att hålla fyllningen på plats. Den nya fyllningen och limmet ska öka livslängden på tandfyllningar och minska behovet av att besöka tandläkaren.

– Idag håller fyllningar sju till tio år. De spricker när vi tuggar eller när det finns mellanrum mellan fyllningen och tanden och ökar risken för bakterietillväxt och karies. Varje gång detta händer, blir tanden svagare och svagare. En mer motståndskraftig fyllning innebär att patienten inte behöver få sina fyllningar lagade lika ofta, och är skonsammare för plånboken, säger Carmem Pfeifer, en av forskarna bakom studien.

Studien publicerades i tidskriften Scientific Reports.