Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Antidepressiva försämrar tandimplantat

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon
MapIcon
Karta
SortIconSortera
SortIconSortera

Tandimplantat

Vad är serotonin?

Serotonin bidrar till välbefinnande samt lyckokänslor och ofta så har deprimerade personer en störning i balansen av signalsubstanser, med alltför låga nivåer av serotonin. Därför är selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI – selective serotonin reuptake inhibitors) de mest använda läkemedlen vid behandling av depression. Dessa hämmare blockerar återupptaget av serotonin som inte bara sker i hjärnan och nervsystemet, utan även i mag-och tarmkanalen samt i skelettet.

SSRIs påverkar tandimplantat negativt

SSRIs påverkar skelettet negativt och kan leda till benskörhet och benfrakturer. Eftersom tandimplantat är beroende av välmående benstruktur då de sätts direkt på skelettet i käken, bestämde sig ett forskningslag för att undersöka om SSRI-intag påverkade effekten av implantatbehandlingen.

Genom att dela upp patienter som fått tandimplantat i två grupper, de som behandlades med SSRIs och de som stod utan behandling, undersökte forskargruppen om SSRIs påverkade implantaten negativt och resulterade i tandlossning. Forskningen visade att patienterna som behandlades med SSRIs hade en högre risk för misslyckade tandimplantat jämfört med de icke-behandlade patienterna. Dock kunde inte forskarna utvärdera graden av depression, generell tandhygien, samt dos och behandlingstid för SSRI-behandlade patienter och om dessa olika faktorer bidrog till studiens resultat.

Fler studier krävs, men patienter på SSRI-behandling som ska genomgå ett tandimplantat bör få en noga planerad operation för att utesluta så många misslyckade ingrepp som möjligt.

Andra sökte efter

Tandimplantat