Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Att tänka på efter din tandblekning

Tandblekning är en smärtfri behandling som endast ger lindriga biverkningar. Behandlingen ger oftast ett gott resultat. Men hur effektiv just din tandblekning är beror bland annat på tändernas grundfärg, ålder och hur du sköter tandhygienen.

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon

Tändernas färg ändras

Tändernas grundfärg är väldigt individuellt; en del har vitare tänder medan andra har gulare. Dessutom ändras färgen med åldern. Det beror på att tandpulpan, som innehåller blodkärl och nerver, minskar i storlek i takt med att vi blir äldre. Vad vi stoppar i munnen påverkar också färgen på tänderna. Tobak och kaffe till exempel leder till missfärgningar.

Tandblekning – effektiv metod för vitare tänder

Att bleka tänder är en enkel och effektiv behandlingsmetod som sällan ger allvarliga problem. Dessutom har uppföljningsstudier visat att 80 % är nöjda fyra år efter behandlingen och 40 % efter 12 år.

Viktigt att veta är att direkt efter en behandling så börjar tändernas färg återgå till sin ursprungliga färg, men att detta stabiliseras efter två till sex veckor.

Råd för långvarigt resultat

Hur länge dina tänder förblir vita efter en blekning beror mycket på hur du sköter munhygienen och vad du stoppar i munnen.

Som alltid bör du borsta tänderna med en fluortandkräm två gånger per dag. Använd inte tandkräm som innehåller slipmedel. Komplettera gärna med tandtråd eller mellanrumsborste om det är brett mellan tänderna. Skölj gärna munnen med 0.2 % fluorskölj.

För att undvika missfärgningar bör du undvika vissa livsmedel och produkter. Tobak, blåbär, morötter, kaffe, te och rött vin är några exempel på mat som kan ge fläckar på tänderna.

Biverkningar

I början är tänderna känsliga för ilningar. Dessutom kan tandköttet bli irriterat. Dock går besvären över inom ett till två dygn. Under denna period bör du försiktigt borsta tänderna med en mjuk tandborste och använda fluorskölj.

Andra sökte efter

Tandblekning – Bleka tänderna hos en tandläkare