Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandamalgam ☠️ Vi utreder hälsokonsekvenserna!

Amalgam är ett fyllningsmaterial som har används för lagning av tänder i över 200 år. Det är mycket hållbart och håller i cirka 40 år och är billigt att framställa. År 2009 blev amalgam i Sverige förbjudet att användas vid lagning av tänder. Det berodde dels på att kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna och det utgör ett hot både mot miljön och mot människors hälsa.

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon
Två tänder tandamalgam
Bild på två tänder som lagats med amalgam

Vad är amalgam?

Amalgam är en legering som används för att reparera skadade tänder. Amalgam innehåller kvicksilver, silver, tenn, koppar och möjligen zink, minst hälften är kvicksilver.

På 70-talet användes amalgam som mest och användes vid all typ av tendens till hål, vilket i dag visat sig vara onödigt eftersom många hål kan hållas oförändrade med rätt tandvård. En lagning kan tyckas vara liten men under 70-talet användes hela 2 ton kvicksilver inom tandvården varje år – bara i Stockholm.

Det har debatterats flitigt kring amalgam och amalgamförgiftning, om vissa besvär kan kopplas till just amalgam. Det rör sig om besvär såsom yrsel, att man får led- och muskelvärk samt tarmstörningar. Det kan också finnas personer som får allergiska besvär av amalgam. Det pågår dock fortfarande forskning kring ämnet.

Hur går det till att ta bort amalgam?

Om man kommer fram till att fyllningen måste göras om borras och avlägsnas hela tanden och ersätts oftast med komposit. Att ta bort fyllningen innebär att kvicksilvret kan frisättas i form av ångor och spån, därför är det väldigt viktigt att amalgamet borras bort i stora bitar och att tandläkaren använder en sug för att fånga in både ångor och spån.

Dagens material

Dagens moderna tandfyllningsmaterial som komposit och glasjonomer har fördelen att de lättare fäster på tanden, det innebär att mindre tandsubstans behöver avlägsnas. Dagens material är dock dyrare att framställa och håller inte lika bra.

 • Kompositer är det billigaste som används i dag. Kompositer består av två komponenter ungefär som ett lim. Materialet härdas antingen kemiskt eller med ett speciellt ljus.
 • Keramiska fyllningar är de bästa, men betydligt dyrare än kompositer. Keramisk fyllning tillverkas innan det appliceras på tanden och därefter sätts det på plats med cement.

Hur ser det ut i andra länder?

Efter den debatt som pågått kring amalgamet i Sverige och dess förbud förknippar många amalgam med något som användes förr i tiden. Men amalgamfyllningar med kvicksilver (dental amalgam på engelska) används fortfarande i många andra länder vid tandvård (dentistry), bland annat i USA, Kanada och grannlandet Finland.

Alla EU-länder har förbundit sig till en konvention, vars mål är att minimera och i den mån det är möjligt helt eliminera kvicksilverutsläpp orsakade av människor.