Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvård i förändring – 34 år som privattandläkare

Ingemar Frickner kommer vid årsskiftet sluta som verksamhetschef på Fruängstandläkarnas praktik söder om Stockholm. Efter mer än 30 år inom tandläkaryrket delar han med sig av sina erfarenheter och reflektioner för nästa generation av tandläkare.
ingemar-f
Ingemar Frickner

Ingemar har arbetat inom privat tandvård sedan han tog examen i Huddinge nyåret 1982/1983. Sedan dess har tandvården förändrats i rask takt med framförallt tre stora utvecklingar som Ingemar menar har gett yrket en helt annan framtidsutsikt.

Först kom den fria prissättningen i början av 2000-talet.

-När jag började efter examen stod jag i en liten en-mans-praktik med en sköterska till hjälp och ville egentligen bara komma in i jobbet. Man hade inte så stora vyer framåt.

Men sen har det gått väldigt fort. Fri prissättning trodde jag då, att jag aldrig skulle få uppleva, men det har kommit att betyda väldigt mycket för tandvårdens vilja att investera och ha kvar framtidstron i branschen.

Ny teknologi ger nya perspektiv

Sedan kom digitaliseringen som tagit över på flera fronter men som började med journalerna. Nu är även röntgen digitaliserad och dessutom används idag CAD/CAM som låter tandläkare digitalt planera och producera ersättningar som sätts in i munnen på patienterna.

-Det var en utopi när jag började jobba, att man skulle kunna framställa till exempel kronor med CAD/CAM, men det har gett yrket och hantverket helt nya perspektiv.

Sist men inte minst har lasertekniken tagit sig in i tandvården. Men där behövs fortfarande vidare utveckling menar Ingemar.

-Med laser kan göra vi väldigt mycket, men maskinerna måste bli mindre och smidigare. Dessutom är de ännu för dyra för att ha en i varje behandlingsrum. Men utvecklingen går mot mindre och billigare apparater, som ändå klarar mera så då blir arbetet smidigt och effektivt och vi kan pressa priset för patienten.

Fruängstandläkarna

Arbetet på Fruängstandläkarnas praktik har också förändrats under åren men Ingemar har varit mån om att bevara samma anda på verksamheten som när han började.

-Jag ville bära vidare det goda renomé praktiken hade när jag kom hit men också utveckladet.

Vår vision är att få nöjda patienter och ha positiva anställda som tillsammans gör att fler vill komma till oss, och bli del av vår stora familj.

En viktig del av teamet, menar Ingemar, är de kompetenta tandhygienisterna som arbetar på praktiken.

6140
Team Frickner

-Min kollega och mentor Kurt Lind, som startade kliniken, var på 70-talet bland de första i Sverige att knyta tandhygienister till verksamheten, och jag har tagit över det arvet. Alla patienter behöver ju inte träffa mig som tandläkare varje år, ibland räcker det med en gång vart annat eller tredje år. Då tar tandhygienisterna hand om patienterna under tiden däremellan och tillkallar mig om någonting behöver åtgärdas. Det gäller framförallt unga patienter som generellt har fina tänder. Jag som tandläkare kollar då på eventuellt tagna röntgenbilder, eller fynd som tandhygienisterna gör.

Det kliniska arbetet är det som tar den mesta av Ingemars tid och är också det han tycker är roligast.

Då mottagningen hela tiden varit ansluten till Praktikertjänst har Ingemar som verksamhetschef sluppit mycket av det administrativa, men måste ändå ha kontakt med myndigheter och försäkringskassan, samt bära personalansvaret.

Till årsskiftet kommer Ingemar lämna över arbetet som verksamhetschef till sin kollega. Han lämnar också över ett råd eller två.

-Det viktiga är att fortsätta i den anda som vi har haft på kliniken sedan vi började, värdebaserad tandvård med bra kvalitet och med hängivna medarbetare som brinner för att ta hand om patienterna på bästa sätt.

Därifrån går det att utveckla ytterligare och gå vidare. Vissa svårigheter kommer han dock att stöta på. Det kommer bli svårare att få tag på duktiga kollegor som vill hänge sig åt privattandvård på ett och samma ställe. Få unga tandläkare idag vill slå sig ner på samma ställe i trettio år, de vill röra på sig, så kontinuiteten blir svår att upprätthålla.

Vad är hemligheten bakom Ingemars framgång?

-Att vara chef är ju ingenting man får med sig i tandläkarutbildningen, så man får utveckla sina ledaregenskaper och sitt chefsskap, genom erfarenhet och genom att gå olika kurser.

Om jag får skryta lite så har jag väl varit en ganska schysst chef! Teamet har tagit fram övergripande mål för verksamheten på gemensamma möten och genom utvecklingssamtal, sedan har jag låtit det rulla på, och låtit medarbetarna få ta eget ansvar. Kanske ändrad riktning ibland, men en bidragande orsak till att huvuddelen av mina anställda har stannat kvar mer än 20 år, är nog att de fått vara delaktiga och tagit eget ansvar genom åren.

Ingemar kommer vara kvar som tandläkare vid Fruängstandläkarna i två, tre år till innan han pensionerar sig helt. Men Ingemar tänker inte sakta ner för det.

-Under den tiden ska jag utveckla mina kunskaper i det jag inte haft tid för, gå mera kurser, resa runt och träffa höjdare inom olika områden. Jag vill fortsätta utveckla mig för egen skull.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon