Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  Arrow right
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  Arrow right
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänst

  Vi hjälper dig att hitta en tid som passar

  Arrow right

Invisalign – Osynliga skenor

När man talar om tandställning är det många som tänker på “räls” men tekniken för framtagning av tandställning har gett oss flera moderna alternativ, bland annat Invisalign. Det är en tandregleringsmetod med genomskinliga formgjutna skenor. Dessa tas fram med hjälp av 3d-teknik, där en kamera läser av dina tänder. Det behövs alltså inget fysiskt avtryck med en massa som gör avtryck utan denna metod är mycket smidig. Skenorna använder du mellan 3 till 6 månader och ger efter avslutad behandling ett permanent resultat.

Invisalign förklaring

Invisalign är en form av tandställning, som består av en serie genomskinliga skenor.

Plastskenorna är individuellt anpassade och flyttar tänderna stegvis till önskad position.

Skenorna byts ut vart eftersom under behandlingen. Invisalign är mycket flexibelt eftersom skenorna kan tas ut under kortare stunder, exempelvis vid måltider.

Se en bild på hur dem ser ut nedanför.

invisalign
Så här ser produkten: “Invisalign” ut

Invisalign – Fördelar

Fördelarna är många med invisalign. Personer som tidigare avstått från tandreglering har nu tillgång till en smidig och mer diskret tandställning.

Här har vi nämnt några av fördelarna med att välja Invisalign:

 • Med genomskinliga tandskenor kommer få personer se skenorna eller att du genomgår en tandregleringsbehandling.
 • Du kan redan innan behandlingen är klar, se ett simulerat slutresultatet, tack vare 3d-tekniken.
 • Skenorna är avtagbara så du kan lätt sköta din munhygien precis som förr.
 • Mer bekväm eftersom inga fästen eller trådar behövs som annars kan orsaka irritation i munnen.

Så här skaffar du invisalign

Misstänker du att du har ett bettfel eller att dina tänder behöver en tandregleringsbehandling? Då kan du boka tid hos en tandläkare som erbjuder Invisalign.

Tandläkaren behöver först göra en utredning av bettet och ni får diskutera tillsammans kring vilka behandlingsmetoder som finns och vilka individuella förutsättningar du har samt dina förväntningar på behandlingen..

Följ nedan steg om du vill skaffa invisalign:

 1. Gå in på Tandläkare.se och sök på ditt område i sökfältet. Då kommer det att visas olika kliniker som finns i ditt område med bokningsbara tider. Du kan bocka i vilken typ av tid du önskar boka, till exempel basundersökning.
 2. Boka den tid du önskar i formuläret och fyll i att du vill få en Invisalign-konsultation. Då kommer kliniken inom kort höra av sig till dig och boka in en tid.

Exempel på Priser

Kostnaden för en Invisalign-behandling bestäms av din tandläkare/ortodontist utifrån dina specifika behov, inklusive behandlingstid och typ av korrigering som du vill ha.

Priser för Invisalign

 • En käke, cirka 29.000 kronor
 • Båda käkarna, cirka 50-60.000 kronor

Vuxna kan få en del betalt av Försäkringskassan

Du som vuxen måste betala för tandregleringen. Men du kan få en del av kostnaden betald av Försäkringskassan. Du som patient får tillbaka mer från Försäkringskassan om du får behandlingen av en specialist än av en tandläkare.

I vissa regioner i Sverige omfattas Invisalign-behandlingen helt eller delvis av de lokala hälso- och sjukvårdsbestämmelserna. Kontrollera vad som gäller i ditt fall med Socialstyrelsen eller Försäkringskassan.

Barn kan få gratis Invisalign

Barn och unga upp till 23 år kan få tandreglering gratis. Om er tandläkare anser att det finns tillräckliga behov kan man få behandlingen kostnadsfritt.

Tillräckliga behov innebär att tänderna sitter så pass snett att det skadar vävnaden i munnen eller närliggande tänder, alternativt om barnet har svårigheter att bita eller att tugga.

Om barnet inte har tillräckligt stort behov men ändå vill göra en tandreglering måste man bekosta behandlingen själv.

Högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet kan också vara ett alternativ för att få bidrag till tandreglering men det beror helt på hur omfattande tandregleringen är.

Du får i så fall tillbaka 50 procent av kostnaden över 3 000 kronor. Och 85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor.

Kostnaden baseras på ett referenspris, oavsett om din tandläkare tar mer betalt än referenspriset. Om du ändå väljer att stå för kostnaden själv, erbjuder många tandläkare finansieringsplaner.

Bettfel som kan behandlas med invisalign

Det finns flera skäl till att vilja genomgå tandreglering. Det kan gälla olika typer av bettfel, gluggar samt sneda tänder.

Nedan ser ni de bettfel som Invisalign kan reglera:

Trångställningar

Vid trångställningar har personen trångt mellan tänderna. Det brukar leda till att tänderna blir sneda eller vridna. Det kan åtgärdas genom att utvidga tandbågen.

Korsbett

Vid korsbett är det över- och underkäken som inte möts jämt mot varandra utan, ena sidan av käken blir då forcerat och vrids inåt när man biter.

Det kan leda till att underkäken flyttas i sidled. Korsbett beror oftast på att överkäkens tandbåge är för smal i förhållande till underkäken. Då kan man med Invisalign bredda tandbågen i ena käken.

Överbett

Överbett sker när du biter och överkäkens framtänder skjuts framför underkäkens framtänder.

Denna sammanbitning kan bidra till att det inte går att stänga munnen på ett naturligt sätt.

Vid reglering av överbett flyttas överkäkens tänder bakåt i munnen samtidigt som underkäkens tänder flyttas framåt.

Djupt bett

Förekommer ofta om du har överbett. Det innebär att underkäkens framtänder kommer långt upp och på så sätt nuddar vid gommen.

Det kan då skava och bilda sår som gör ont vid tuggning.

Vid reglering flyttas underkäkständerna ut och överkäkständerna flyttas in för att skapa ett naturligt bett.

Öppet bett

Öppet bett är vanligt hos små barn vid intensiv napp- eller fingersugning och innebär att framtänderna inte möts vid sammanbitning. Men det kan av naturliga skäl räta till sig om barnet, vid 3-4 års ålder slutar med napp eller att suga på fingret.

Gluggar och mellanrum mellan tänderna

Gluggar kan åtgärdas med tandreglering genom att dra ihop tänderna så att tänderna omkring gluggen blir tätare.

Resultat du kan förvänta dig

En behandling med Invisalign ger tydliga resultat eftersom hela behandlingen är individuellt anpassad efter dina behov och förutsättningar.

Hur ofta du ska byta skenor är individuellt men sker mellan var sjätte och åttonde vecka.

Vid varje kontroll kan du få se hur mycket tänderna har flyttat på sig sedan ditt senaste besök.

Resultatet av behandlingen är permanent men när du fullföljt din behandlingsplan kommer du att få retainers för att behålla ditt nya leende.

Det är en genomskinlig skena som används efter behandlingen för att bibehålla resultatet. Den använder du oftast under natten, men kan i vissa fall även behövas på dagen.

Svar på vanliga frågor om invisalign – osynliga skenor

 • Vad är det för nackdelar med Invisalign?

  PlusIcon
  De allra flesta är överlag mycket nöjda med både behandlingen och med resultatet. Det kan vara ovant i början att prata med skenorna men de allra flesta tycker att det är en vanesak.
 • Vad händer om jag glömmer att sätta dit mina skenor?

  PlusIcon
  Du bör ha skenorna i minst 20 timmar per dygn men skulle du glömma vid enstaka tillfälle ger det ingen större påverkan. Men hör med din behandlande tandläkare om du behöver rådfråga.
 • Vilka kliniker erbjuder Invisalign?

  PlusIcon
  Både många privata tandkliniker och tandläkare som drivs i offentlig regi, erbjuder Invisalign.