Stäng
- Bokning
- Fakta
- Om Tandläkare.se
- Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
- Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
Vad vill du göra?
Ring tandlakare.se kundtjänst
Vi hjälper dig att hitta en tid som passar
Invisalign är en form av tandställning, som består av en serie genomskinliga skenor.
Plastskenorna är individuellt anpassade och flyttar tänderna stegvis till önskad position.
Skenorna byts ut vart eftersom under behandlingen. Invisalign är mycket flexibelt eftersom skenorna kan tas ut under kortare stunder, exempelvis vid måltider.
Se en bild på hur dem ser ut nedanför.
Fördelarna är många med invisalign. Personer som tidigare avstått från tandreglering har nu tillgång till en smidig och mer diskret tandställning.
Misstänker du att du har ett bettfel eller att dina tänder behöver en tandregleringsbehandling? Då kan du boka tid hos en tandläkare som erbjuder Invisalign.
Tandläkaren behöver först göra en utredning av bettet och ni får diskutera tillsammans kring vilka behandlingsmetoder som finns och vilka individuella förutsättningar du har samt dina förväntningar på behandlingen..
Kostnaden för en Invisalign-behandling bestäms av din tandläkare/ortodontist utifrån dina specifika behov, inklusive behandlingstid och typ av korrigering som du vill ha.
Du som vuxen måste betala för tandregleringen. Men du kan få en del av kostnaden betald av Försäkringskassan. Du som patient får tillbaka mer från Försäkringskassan om du får behandlingen av en specialist än av en tandläkare.
I vissa regioner i Sverige omfattas Invisalign-behandlingen helt eller delvis av de lokala hälso- och sjukvårdsbestämmelserna. Kontrollera vad som gäller i ditt fall med Socialstyrelsen eller Försäkringskassan.
Barn och unga upp till 23 år kan få tandreglering gratis. Om er tandläkare anser att det finns tillräckliga behov kan man få behandlingen kostnadsfritt.
Tillräckliga behov innebär att tänderna sitter så pass snett att det skadar vävnaden i munnen eller närliggande tänder, alternativt om barnet har svårigheter att bita eller att tugga.
Om barnet inte har tillräckligt stort behov men ändå vill göra en tandreglering måste man bekosta behandlingen själv.
Högkostnadsskyddet kan också vara ett alternativ för att få bidrag till tandreglering men det beror helt på hur omfattande tandregleringen är.
Du får i så fall tillbaka 50 procent av kostnaden över 3 000 kronor. Och 85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor.
Kostnaden baseras på ett referenspris, oavsett om din tandläkare tar mer betalt än referenspriset. Om du ändå väljer att stå för kostnaden själv, erbjuder många tandläkare finansieringsplaner.
Det finns flera skäl till att vilja genomgå tandreglering. Det kan gälla olika typer av bettfel, gluggar samt sneda tänder.
Nedan ser ni de bettfel som Invisalign kan reglera:
Vid trångställningar har personen trångt mellan tänderna. Det brukar leda till att tänderna blir sneda eller vridna. Det kan åtgärdas genom att utvidga tandbågen.
Vid korsbett är det över- och underkäken som inte möts jämt mot varandra utan, ena sidan av käken blir då forcerat och vrids inåt när man biter.
Det kan leda till att underkäken flyttas i sidled. Korsbett beror oftast på att överkäkens tandbåge är för smal i förhållande till underkäken. Då kan man med Invisalign bredda tandbågen i ena käken.
Överbett sker när du biter och överkäkens framtänder skjuts framför underkäkens framtänder.
Denna sammanbitning kan bidra till att det inte går att stänga munnen på ett naturligt sätt.
Vid reglering av överbett flyttas överkäkens tänder bakåt i munnen samtidigt som underkäkens tänder flyttas framåt.
Förekommer ofta om du har överbett. Det innebär att underkäkens framtänder kommer långt upp och på så sätt nuddar vid gommen.
Det kan då skava och bilda sår som gör ont vid tuggning.
Vid reglering flyttas underkäkständerna ut och överkäkständerna flyttas in för att skapa ett naturligt bett.
Öppet bett är vanligt hos små barn vid intensiv napp- eller fingersugning och innebär att framtänderna inte möts vid sammanbitning. Men det kan av naturliga skäl räta till sig om barnet, vid 3-4 års ålder slutar med napp eller att suga på fingret.
Gluggar kan åtgärdas med tandreglering genom att dra ihop tänderna så att tänderna omkring gluggen blir tätare.
En behandling med Invisalign ger tydliga resultat eftersom hela behandlingen är individuellt anpassad efter dina behov och förutsättningar.
Hur ofta du ska byta skenor är individuellt men sker mellan var sjätte och åttonde vecka.
Vid varje kontroll kan du få se hur mycket tänderna har flyttat på sig sedan ditt senaste besök.
Resultatet av behandlingen är permanent men när du fullföljt din behandlingsplan kommer du att få retainers för att behålla ditt nya leende.
Det är en genomskinlig skena som används efter behandlingen för att bibehålla resultatet. Den använder du oftast under natten, men kan i vissa fall även behövas på dagen.