Håll din retainer ren – några tips

När man tar ut sin tandställning är det viktigt att tänderna fortfarande får stöd, så att de stannar i den nu korrigerade positionen. Då används en så kallad retainer för att bibehålla tändernas placering i munnen. Det är viktigt att hålla retainern ren och nedan får du några råd kring rengöring.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

En retainer förhindrar att tänderna återgår till sin ursprungliga position.

Efter att ha haft en tandställning så sitter inte tänderna helt fixerade i det nya läget. För att på lång sikt, få så bra resultat som möjligt, så ska en retainer användas för att stärka tänderna i den korrigerade positionen. Det finns flera olika typer av retainers, en kallas för linguala retainern vilket är en tunn metalltråd som limmas på insidan av tänderna. Det finns även en skena, anpassad för patientens mun, som är genomskinlig och avtagbar. Den kan användas nattetid, men i somliga fall bör den användas över hela dagen. Om man som patient får en skena, så krävs mer uppsikt och rengöring för att kunna ha kvar skenan i framtiden.

När ska man rengöra sin retainer?

Då bakterier som växer i munnen också kommer att växa på retainern, så måste den rengöras ordentligt. Som med vanlig tandborstning bör man borsta sin retainer morgon och kväll med en mjuk tandborste. En mer omfattande rengöring bör göras en gång i veckan.

Nedan listas några punkter för när man bör rengöra sin retainer:

  • Retainern luktar eller smakar konstigt
  • En film har bildats på retainern
  • Retainern ser oklar ut
  • Det är vita fläckar på retainern (kan vara tandsten eller plack)
  • Om retainern börjar spricka eller gå sönder (vilket kan bero på bakterier)
  • Det har gått mer än en vecka sen den rengjordes sist

Hur rengör man en retainer – några tips?

Drick mycket vatten

Vatten kan inte rengöra en retainer på egen hand, men om man dricker vatten under dagen så kan det förhindra bakterietillväxt. Vatten förhindrar också muntorrhet, vilket också kan leda till tandproblem. Det är även viktigt att ta ut retainern då man ska dricka något sött eller äta. Retainers som torkar ut är mer benägna att gå sönder, därför är det viktigt att hålla retainern blötlagd när den inte används.

Borsta med mild tandkräm

Kom ihåg att borsta din retainer varje gång du borstar tänderna och skölj den noggrant, använd mild tandkräm för att inte skada retainern.

Använd medel som rengör tandproteser

Köp rengöringsmedel för tandproteser från apoteket för att rengöra retainern. Kom ihåg att skölja av ordentligt efteråt.

Bikarbonat

Bikarbonat är ett säkert ämne som kan desinfektera retainern från bakterier och motverka förändringar i munnens pH-värde. Blanda hälften bikarbonat med hälften vatten och borsta sedan retainern så att den blir ren.

Vinäger

Vinäger tar bort dåligt lukt. Blanda varmt vatten och vinäger (1:1) och låt retainern ligga i blöt i cirka 20 minuter. Sedan kan retainern borstas och blötläggas i bara vatten i 20 minuter.

 

Slutligen så bör alltid tandvården rekommendera hur man sköter om en retainer och om den passar samt fungerar väl för varje enskild patient.