Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Vad kostar tandkirurgi?

Beroende på vad du behöver för behandling och till vilken tandläkare du vänder dig till kommer det att kosta olika mycket. Däremot får du pengar varje år av staten att använda hos tandläkaren. Det finns även högkostnadsskydd inom tandvården som betalar en del av din betalning om det blir för stora belopp.

Tandkirurgi kostnadGratis för barn och ungdomar

Barn och ungdomar behöver inte betala för tandvård. Det skiljer sig dock mellan landstingen i vilken åldern du måste börja betala för tandvård. I de flesta landsting är det gratis fram till det år du fyller 20 år, men det finns som sagt undantag.

Du kan välja att gå till både en privat tandläkare och till Folktandvården. Båda två är gratis för dig som har rätt till gratis tandvård.

Varje år får du pengar att använda hos tandläkaren

Allmänt tandvårdsbidrag

Hur mycket pengar du får varje år för att använda hos din tandläkare beror på hur gammal du är:

 • Är du mellan 20-29 år eller över 75 år så får 300 kronor per år.
 • Är du mellan 30-74 får du 150 kronor per år.

Du kan spara ditt bidrag i upp till två år. Sedan hamnar du på noll igen. Vill du veta hur mycket du har i bidrag så kan din tandläkare kontrollera detta åt dig.

Du behöver inte ansöka om detta bidrag. Din tandläkare sköter allt, och du säger bara att du vill använda bidraget som betalning.

Särskilt tandvårdsbidrag

Du som har en sjukdom som orsakar skador på tänderna kan få ett särskilt tandvårdsbidrag. Detta stöd är på 600 kronor per år. Exempel på sådana sjukdomar är bulimi eller tillstånd som muntorrhet.

För att få särskilt tandvårdsstöd måste du gå till din läkare för att få ett läkarintyg . Ta sedan med dig intyget till din tandläkare.

Vid stora tandvårdsbelopp får du pengar från staten

Högkostnadsskydd

Om ditt besök hos tandläkaren kostar mer än 3 000 kronor (enligt referensprislistan) så får du hjälp från staten på en viss procent av det överstigande beloppet.

 • På det som kostar över 3 000 kronor får du 50 procent ersättning.
 • På det som kostar över 15 000 kronor får du 85 procent ersättning.

Referensprislista

Kostnad av behandlingarna enligt referensprislistan (1 september 2013):

 • Ett operativt avlägsnande av en tand kostar 2785 kronor hos en allmäntandvård och 3260 kronor hos en specialist tandvård enligt referens prislistan.
 • En operation för ett implantat kostar 3450 kronor hos en allmäntandvård och 3925 kronor hos en specialist tandvård enligt referens prislistan. Kom dock ihåg att detta är endast för själva operationen. Ska du skaffa ett tandimplantat krävs en behandling i flera steg och ett tandtekniskt arbete att göra själva tanden vilket också kostar. Ibland kan även det behövas benersättning i käken innan implantat är möjligt.

När tandvården kostar som sjukvården

Om tandvården har ett samband med en sjukdomsbehandling eller en sjukdom så kostar det tandvården som sjukvård. Vilket är mycket billigare. Det kan aldrig heller kosta mer än 1100 kronor vilket högkostnadsskyddet ligger på för sjukvård.

Exempel på sådana tillstånd som skulle gälla under detta är vård mot infektioner i käken inför en cancerbehandling eller en organtransplantation, där en infektion kan påverka resultatet.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon