Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Spjutspetsteknik gör tandimplantat möjligt för fler

Tekniken kring tandimplantat har de senaste åren tagit stora steg framåt. Med hjälp av moderna implantatsystem, ny teknik för benbyggande och datorstödd kirurgi blir behandlingen både snabbare, enklare och tillgänglig för fler.

Tandimplantat har länge varit en etablerad och effektiv metod för att ersätta förlorade tänder. Trots de stora fördelarna med tandimplantat har dock många inte kunnat ta del av dem, på grund av dålig benkvalitet i käken. Men tack vare moderna implantatsystem, nya tekniker för benbyggande och datorstödd kirurgi kan nu tandläkare som ligger i framkant erbjuda tandimplantat till fler.

– De här nya teknikerna gör att vi kan genomföra behandlingar som inte många andra kan göra.

ani-300x300
– De här nya teknikerna gör att vi kan genomföra behandlingar som inte många andra kan göra.

Vi skräddarsyr behandlingsalternativet för alla patienterna och väljer rätt behandling för just dem. Har de fått nekande tidigare så kan vi också titta på det igen med de här teknikerna, säger Ludwig Hansson, specialist i Oral Protetik på Göta Tandvård i Göteborg.

Moderna implantatsystem

Ludwig Hansson har lång erfarenhet kring tandimplantat och sätter mellan 500-600 implantat per år. Han menar att den erfarenheten, tillsammans med moderna implantatsystem, innebär att han kan uppnå bra resultat även i de mest komplicerade fallen hos patienter med dålig benkvalitet.

– Man kan säga att de moderna implantatsystemen har öppnat dörrar för behandlingsvarianter. Vi jobbar till exempel med kortare och bredare implantat som göra att vi kan undvika bentransplantationer, berättar Ludwig Hansson.

På Göta Tandvård arbetar man exempelvis med det moderna implantatsystemet AnyRidge som enligt Ludwig Hansson inneburit helt nya behandlingsmöjligheter. Genom att ge en bättre stabilitet i käken kan man nu fästa implantatet snabbare och korta ner behandlingstiden.

– Vi kan även lösa många komplicerade fall med hjälp av det här systemet och det gör att behandlingstiden kortas av. Rekordet från operation till färdigt resultat är fyra timmar. Alltså att patienten kan gå hem med sin nya tand efter fyra timmar, säger Ludwig Hansson. Detta är möjligt då AnyRidge-implantatet visar en konstant stabilitetskurva, ISQ-värde, vilket är helt unikt.

En annan förutsättning för att kunna erbjuda snabba behandlingar till fler, har att göra med den datorstyrda tekniken. Genom CAD/CAM-system kan tandläkarna skapa en virtuell 3D-kopia av din mun, vilket både underlättar planeringen av ingreppet och framställningen av nya tanden. Forskningen har också tagit stora steg när det gäller mindre invasiva operationstekniker, som guidad kirurgi, där man också använder datorer för att underlätta planeringen. Denna teknik bidrar till snabbare läkning och mindre efterbesvär för patienten.

Forskning på nya material

På Göta Tandvård nöjer man sig dock inte med att bara använda den senaste tekniken och metoderna. Man är också själva med och forskar på framtidens implantatteknologi. Bland annat kommer man inom kort, i samarbetet med Malmö Högskola, lansera ett forskningsprojekt kring ”Soft Tissue Integration”. Studien handlar om att hitta nya material för distanserna som fästs ovanpå själva implantatet. Med ny teknik hoppas man kunna skapa distanser som växer samman med tandköttet och på så vis minskar risken för infektioner.

– Det är spjutspetsteknik och ingen håller på med detta i Sverige, men det bygger på de senaste forskningsresultaten. Personligen tror jag att många patienter som har risk för att utveckla infektioner kring implantaten kan behöva en sådan här specialdistans säger Ludwig Hansson. Men det får framtiden utvisa…

götagängetstor
På Göta Tandvård nöjer man sig dock inte med att bara använda den senaste tekniken och metoderna. Man är också själva med och forskar på framtidens implantatteknologi.
Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon