Sjukdomar och medicin som kan orsaka dålig andedräkt (Intervju)

Det är vanligt att uppleva tillfällig dålig andedräkt efter till exempel en kryddstark måltid eller om du rökt en cigarett. Men långvariga besvär av dålig andedräkt, eller halitos, kan orsakas av en rad olika faktorer som dålig munhygien eller en bakomliggande sjukdom eller läkemedel.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!
tandla%cc%88kare_2343

Lena Kristofersson och kollegan Lena Tjerngren

Lena Kristofersson är legitimerad tandläkare och förklarar att dålig andedräkt, halitos, främst orsakas av bakterier som samlas i munnen.

– Den absolut vanligaste orsaken är helt klart dålig munhygien, omkring 90 procent. Bakterier samlas i munnen som producerar svavelhaltiga gaser som kan både lukta och smaka illa, förklarar Lena.

Sjukdomar som ger dålig andedräkt

Men det finns andra orsaker till dålig andedräkt som kanske är mindre kända. Till exempel kan en bakomliggande sjukdom påverka miljön i munnen.

– Sjukdomar som halsfluss, bihåleinflammation, magkatarr eller magbesvär som ger sura uppstötningar kan också ge dålig andedräkt, säger Lena.

Inte bara sjukdomar men även kostvanor kan påverka mage och tarm och ge besvär med dålig andedräkt.

– Personer som äter en viss sorts kost, eller genomgår till exempel en detox, kan få dålig andedräkt eftersom det påverkar ämnesomsättningen i mage och tarm. Då bildas gaser som luktar illa.

Flera sorters läkemedel kan ge dålig andedräkt

Om du har svårt att få bukt på dålig andedräkt kan du också tänka på om det är ett läkemedel du tar som ger dålig andedräkt som följd.

– Om man äter många mediciner blir man oftast muntorr vilket leder till dålig andedräkt. Saliven är viktig för vårt försvar mot bakterier och ”spolar rent” i munnen. Muntorrhet är en vanlig biverkning av läkemedel som antidepressiva eller alla sorters insomningstabletter och sömnmedel, men även astmainhalatorer.

Det kan vara svårt att upptäcka dålig andedräkt själv eftersom man är van vid sin egen andedräkt. Om du är orolig att du har dålig andedräkt kan du testa själv genom att slicka på armen, vänta några sekunder så att det torkar och sedan lukta. Du kan också testa att använda tandtråd och sedan lukta på tandtråden, luktar det illa har du förmodligen också dålig andedräkt.

Ett annat alternativ är att höra med en anhörig som inte tycker det är jobbigt att berätta för dig om det luktar illa. De flesta tandläkare är också vana vid vad som är dålig andedräkt och inte, de kan påpeka om det är något som är ovanligt.

vitlok-dalig-andedrakt

Behandla baserat på orsak!

För att behandla dålig andedräkt finns det flera alternativ. Först och främst ska du sköta din munhygien.

– Om du annars är frisk och inte har någon sjukdom som kan orsaka dålig andedräkt är det absolut bäst att börja hos en tandhygienist. Då får du lära dig hur du håller rent i munnen och sen gäller det att vara noggrann med munhygienen efter det. Det är också viktigt att använda tungskrapa då det samlas bakteriebeläggningar på tungryggen som luktar illa.

Att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet är viktigt för att hålla illaluktande bakterier borta. Men allvarligare skador på tänder kan också locka till sig bakterier och då behöver du hjälp av en tandläkare.

– Dålig andedräkt kan också vara orsakat av mer allvarliga problem som otäta fyllningar eller trasiga broar och kronor som en tandläkare kan laga. I trasiga tänder samlas massor av bakterier som ligger och gottar sig och kan leda till tandlossning. Men går man regelbundet till tandläkare, till exempel en gång om året, så upptäcks sådana skador innan det utvecklas till dålig andedräkt.

Zinkpreparat neutraliserar lukten

Dålig andedräkt kan också behandlas med preparat som innehåller zink. Det finns i olika typer av munskölj men även tandkrämer som är utvecklade för att bekämpa dålig andedräkt.

– Medel som SB12 och olika tandkrämer som innehåller zink startar en kemisk reaktion som neutraliserar gaserna som ger dålig andedräkt. Kombinationen av zink och klorhexidin ger oftast bäst effekt.

Eftersom dålig andedräkt kan orsakas av muntorrhet finns det även behandling för att öka salivproduktionen i munnen. Det kan vara en hjälp för personer som tar läkemedel där muntorrhet är en biverkning.

– Det rekommenderas att ta salivstimulerande medel för att motverka muntorrhet. Det finns som tabletter, geler och tandkräm. Men det kan också hjälpa att dricka mer vatten.

Till sist råder Lena att uppsöka läkare för vidare utredning av dålig andedräkt om det inte hjälper med bättre munhygien.