Välja tandläkare

Du vet väl att du har rätt att välja tandläkare själv? Du kan alltså själv välja tandläkare och lista dig hos vilken tandläkare som helst, gäller samma för barn. Många går till samma tandläkare av gammal vana, men du har dels alla privata tandläkare, Distriktstandvården eller Folktandvården att välja mellan. Här kan du enkelt hitta, boka och jämföra tandläkare för att just du ska hitta rätt tandläkare.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Bra att tänka på innan du väljer tandläkare

Många väljer tandläkare utifrån pris men vi har listat några fler punkter som kan vara värt att jämföra och som är viktigt att kolla upp innan du väljer tandläkare:

 

 • Det är fri prissättning inom tandvården i Sverige, vilket innebär att alla tandläkare sätter sina egna priser. Priset kan därmed skilja sig ganska kraftigt tandläkare emellan. 
 • Behandlingarna kan skilja sig åt, beroende på exempelvis vilka förutsättningar kliniken har och vilken teknik mottagningen använder sig av.
 • De allra flesta arbetar med patientsäkerhet men det kan vara tryggt att kolla upp om de följer de nationella riktlinjerna för tandvård. Läs mer här om det här.
 • Garantier för utförd tandvård kan skilja sig mellan mottagningarna. Läs noga igenom vad som gäller innan en behandling påbörjas.
 • För att du ska kunna utnyttja de statliga bidragen måste mottagningen vara ansluten till Försäkringskassan. De flesta brukar vara det men kolla gärna upp det.
 • Ibland kan din nya tandläkare få ta del av din tidigare journal, men hör med din förra tandläkare så att det är möjligt. Det är lättare för den nya tandläkaren att ge dig en adekvat behandlingsplan när de känner till historiken.

 

Hitta, jämför, och boka tandläkare

Är du kanske nyinflyttad eller vill hitta en bättre tandläkare närmare dig? Oavsett anledning, har vi samlat information som du kan behöva innan du väljer tandläkare. Vi gör det möjligt att enkelt jämföra priser, läsa om vad olika behandlingar innebär samt ta del av omdömen från andra patienter och läsa om deras erfarenheter. På så sätt kan du känna dig tryggare i ditt val. 

Du kanske föredrar en tandläkare som är inriktad på tandvårdsrädsla, specialist på proteser eller som är inriktad på estetiska behandlingar. Allt detta kan du läsa om på tandläkare.se. Du slipper leta runt efter all denna information, vi har samlat det på ett och samma ställe!

 

Följ dessa steg för att välja rätt tandläkare: 

 • tandläkare.se visas automatiskt priser på olika behandlingar i ditt område. Söker du priser för en viss behandling kan du välja behandling i menyn och se priserna för bara den behandlingen. Du kan givetvis boka tiden direkt här också genom att klicka på boknings-knappen.
 • Du kan också söka på en specifik klinik i sökfältet för att läsa mer om vad de erbjuder och om deras behandling och inriktning. Här kan du också ta del av omdömen.  

 

Boka tid så här:

 

 • Sök på ditt område i sökfältet och bocka i vilken typ av tid som du önskar, till exempel “Basundersökning” eller “Tandhygienist”. Då visas bokningsbara tider i en lista för behandlingen hos olika tandkliniker i ditt område. För att boka klickar du på “Boka tid” 
 • Du kan också skriva in en klinik i sökfältet för att söka tider hos dem direkt. Har de ingen ledig tid som passar dig kan du göra en bokningsförfrågan så kommer kliniken höra av sig inom kort. 
 • Du kan också chatta med oss så kan vi boka en tandläkartid åt dig.
 • Eller ringa till oss, Tel: 010-1089633.

 

Svar på vanliga frågor

Här kommer några vanliga frågor om att välja tandläkare.

Fråga 1: Hur väljer jag rätt tandläkare?

Svar: Rätt tandläkare för dig kan vara fel tandläkare för någon annan, vi är alla olika med olika behov. Om du hittar en tandläkare som du känner dig trygg med men som är lite dyrare kanske det ändå är rätt tandläkare för dig. För en annan kanske bara priset är det viktiga. Du bör tänka ut innan vad just du behöver och sen läsa på om olika tandläkare och ta del av omdömen här på Tandläkare.se. Därefter kan du enkelt boka din tid. 

Fråga 2: Vad gör jag om jag blir missnöjd med min tandläkare?

Svar: Då är det viktigt att du talar med din tandläkare och reder ut vad som har gått snett. Du kan be om att få ett skriftligt svar på dina frågor och synpunkter för att undvika missförstånd. Om missnöjet handlar om skador, kan du alltid kontakta Privattandvårdsupplysningen, eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO

Fråga 3: Kan olika tandläkare föreslå olika behandlingar?

Svar: I de flesta fall brukar tandläkare föreslå ungefär samma åtgärd om de gör en grundlig undersökning. Ibland kan det krävas ytterligare undersökningar, såsom flera röntgenundersökningar för att kunna ställa rätt diagnos och kunna ta beslut om behandling. Om inte rätt undersökning görs är det större risk att tandläkaren kanske missar något och tar fel beslut om vilka åtgärder och behandlingar som behövs. Därför ska du alltid se till att få en diagnos tydligt beskrivet och vilken behandling som tandläkaren rekommenderar innan du påbörjar behandlingen. Du kan alltid be om ett skriftligt underlag som du enkelt kan gå tillbaka till.