Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Så ser behandlingen ut vid rotfyllning

En rotfyllning börjar med att tandläkaren avlägsnar tandens pulpa och gör rent rotkanalen. Därefter fylls kanalen med ett cementliknande material som sluter tätt.

Rengöring av tanden

Tandläkare genomför en rotfyllning på en patient.

Frilägga tanden från bakterier

När man ska utföra en rotfyllning måste tandläkaren se till att tanden friläggs för att på så vis undvika att bakterier eller saliv tar sig ner i den rena rotkanalen. Detta utförs med en så kallad kofferdam, gummiduk, som fästs runt tanden.

Bedövning

När man gör en rotfyllning kan det ibland vara svårt att bedöva hela tanden från början då området kan vara alldeles för infekterat. Detta kan ge upphov till smärta redan från början, men när tandläkaren öppnat upp rotkanalen kan en bedövning läggas direkt i kanalen som då blir bedövad.

Ibland krävs flera behandlingstillfällen

I många fall kan rotfyllningen göras med en gång, vid ett tillfälle, men ibland måste tandläkaren vara säker på att bakterierna är helt borta. Det tandläkaren då gör, när rotkanalen är rensad, är att lägga ett bakteriedödande medel i kanalen och fyller den med ett provisoriskt material.

Efter några veckor upp till en månad senare görs sedan den permanenta rotfyllningen.

Ibland behövs krona på tanden, dels för att erhålla tandens utseende men även för tandens hållfasthet.

Gör det ont?

I vissa fall, till exempel om det är en inflammation i pulpan, kan det vara svårt för tandläkaren att bedöva området runt tanden, vilket kan leda till att det kan göra ont i början av ingreppet.

När man gjort en öppning i tanden kan man sedan lägga bedövning direkt i rotkanalen som i allra flesta fall bedövar hela tanden. Efter att bedövningen har släppt kan det göra lite ont i tanden och roten, vilket enkelt avhjälps med vanliga värktabletter.

Rotfyllningen

Efter en tid får patienten komma på återbesök för att kontrollera att alla bakterier i tanden är borta och att infektionen inte spridit sig. Efter detta fyller man rotkanalen och tanden med den permanenta fyllningen.

I vissa fall, då tanden är alldeles för skör, har tandläkaren varit tvungen att slipa ner tandens krona för att eliminera risken att tanden går sönder.

Patienter som fått tanden nedslipad får oftast bygga en krona för att återfå tandens naturliga utseende och funktion.

Specialisthjälp

En rotfyllning är inte ett helt okomplicerat ingrepp. Det kan ibland vara svårt för att kanalerna är böjda, smala och trånga eller att tanden sitter långt in i munnen.

Då kan du behöva specialisthjälp för att se till att behandlingen utförs korrekt. En sådan specialist kallas för endodontist.

Tänder som rotfylls av specialister i rotbehandling lyckas i högre grad än de som utförs av allmäntandläkare, bland annat på grund av att specialisten har specialinstrument och mikroskop.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon