Tandläkare

Stäng 
CloseIcon

Nyutvecklad tandimplantat minskar risken för infektioner

En forskargrupp vid Leuvens universitet i Belgien har utvecklat ett tandimplantat med en liten behållare som utsöndrar läkemedel. Syftet är att motverka infektioner som kan resultera i att implantatet lossnar.

3D bild av tandimplantat

I vår mun finns en uppsjö av mikroorganismer såsom bakterier och svampar. Dessa kan bilda en hinna på vanliga tandimplantat och är motståndskraftiga mot antibiotika. Bakteriehinnan kan orsaka allvarliga och svårbehandlade infektioner.

Ny typ av tandimplantat

Nu har ett team av forskare vid Leuvens universitet utvecklat en ny typ av tandimplantat som minskar risken för infektioner.

– Det nya implantat har en inbyggd behållare som finns under tandkronan. Ett skruvbart hölje gör det enkelt att fylla behållaren med ett läkemedel. Implantatet är tillverkat av ett poröst material så att läkemedlet kan utsöndras. Som ett resultat av detta, kan bakterierna inte bilda en hinna på tandimplantatet, säger Kaat De Cremer, en av forskarna till det nya implantatet.

Kan fyllas med munvatten

På laboratoriet testades olika typer av antimikrobiella ämnen tillsammans med det nya tandimplantatet. Klorohexidin är ett vanligt munvatten med antimikrobiella egenskaper och visade sig kunna förhindra bakterier att bilda en hinna på tandimplantat. Bakteriehinnor som i förväg tilläts bildas, kunde behandlas genom att fylla behållaren med klorohexidin.

Forskarna menar att det nyutvecklade implantaten kan både förhindra och behandla infektioner,

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften European Cells and Materials.