Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Visdomstand

Att få ont i en visdomstand är väldigt vanligt och smärtan kan ha många olika orsaker. I de flesta fall tar man bort den visdomstand som orsakar smärtan.

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon

Ont i en visdomstand

En visdomstand kan göra ont av flera olika anledningar:

Inflammerat tandkött

Visdomständer växer långsamt och det kan göra ont i tandköttet när den tränger fram. Ibland kan även tanden i den motsatta käken irritera tandköttet så pass mycket att det blir inflammerat.

Bakterier

När visdomstanden är på väg upp bildas det även fickor i tandköttet, varpå bakterier kan samlas och orsaka inflammation.

Allvarlig inflammation

Om inflammationen blir allvarlig kan det göra väldigt ont och svullnaden kan sprida sig till kinderna, ner till halsen och ibland ge andningssvårigheter. Dessa inflammationer måste behandlas direkt.

Skadade närliggande tänder

Ibland kan också visdomstanden skada tänderna bredvid när de växer fram därför att de oftast växer lite snett. Att de växer snett kan också skada slemhinnor som kan ge inflammationer och göra ont.

Hål i visdomstanden

Det är också väldigt lätt att få hål i sina visdomständer eftersom de sitter så långt bak och de är svåra att komma åt med tandtråd och tandborste.

Cystor

En del visdomständer som aldrig växer fram utan ligger latent i käkbenet under tandköttet kan också ge problem i form av cystor som bildas runt tandkronan. Om dessa cystor blir stora eller infekterade kan det orsaka smärta.

I vilken ålder får man visdomständer?

Det är vanligast att visdomständerna kommer när du är mellan 18-25 år.

Det händer ibland att man inte får alla fyra visdomständer, eller att man inte får några visdomständer alls. En del personer saknar nämligen anlag för dessa tänder.

Behandling – smärtsam visdomstand

I de flesta fall kan du behöva ta bort visdomstanden som smärtar. Men det händer också att du istället får ta bort den tand som ligger bredvid visdomstanden för att göra plats för visdomstanden.

Behandlingen görs med lokalbedövning.

Utdragen med tång

Om det är möjligt så drar käkkirurgen ut tanden med en tång. Detta görs i de fall där tanden har växt ut så pass mycket att det går att greppa runt omkring den. Om detta inte är möjligt så krävs operation.

Operation av visdomstand

Om tanden inte har växt ut så pass mycket att det går att få grepp om den med en tång, krävs operation. Om visdomstanden sitter väldigt dåligt till, exempelvis med böjda rötter, kan tanden ibland behöva delas innan den kan plockas ut i mindre delar var och en för sig.

Kostnad för att dra ut visdomstand

Kostnaden varierar beroende på var du gör din uttagning/operation. Alla tandläkare har rätt att sätta sin egen prislista.

Det du kommer att få betala för är undersökningen, röntgen och tanduttagningen. Priset påverkas även av hur komplicerad tanduttagningen är, exempelvis om den skedde med tång, operation eller om man var tvungen att dela tanden. Allt kostar ungefär mellan 1000-4000 kronor.

Är du under 20 år är det gratis med tandvård.