Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Så går det till vid käkkirurgi

Tandkirurgi, eller käkkirurgi som det även kallas för, är en specialiserad gren inom tandvården. För att få komma till en käkkirurg kan du få en remiss från allmäntandvården, men du kan även söka dig direkt till en käkkirurg. De flesta operationer utförs under lokalbedövning och det finns en rad olika ingrepp som käkkirurgen kan göra.
Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
EE7A7C3C-CCB3-4029-8768-159E52AD66E4@3x

Vanliga ingrepp

Visdomständer

En käkkirurg kan operera eller dra ut besvärande visdomständer, antingen innan de kommit fram eller om de inte får plats i käken. Käkkirurgen kan även utföra mer komplicerade tanduttagningar som inte är visdomständer.

Tandimplantat

Ett annat mycket vanligt ingrepp är tandimplantat. Det borras då ner titanskruvar i käkbenet varpå det fästs en krona, den nya tanden, på skruven. Varför det är titan som används vid ett tandimplantat är för att titan väldigt lätt växer fast i benvävnad.

Tandimplantat ser och känns som riktiga tänder.

Andra ingrepp

En käkkirurg kan även behandla käkbensfrakturer, gomspalt, tumörer i munnen, ta vävnadsprover samt operera käkbenet vid tandreglering.

Förberedelser

Då i stort sett all käkkirurgi utförs med lokalbedövning behöver patienten inte göra några förberedelser inför ingreppet. Däremot kan det vara bra att informera kirurgen om du äter medicin eller om du har någon sjukdom som kan påverka behandlingen.

Så går det till

Innan ett ingrepp ska göras i munnen gör käkkirurgen en noggrann undersökning och tar röntgenbilder för att till exempel kunna rådgöra med läkare eller allmäntandläkare innan man utför ingreppet. Nästan alla käkkirurgiska ingrepp utförs med lokalbedövning som i vissa fall kompletteras med smärtstillande.

Är patienten mycket rädd kan det ibland även erbjudas lugnande medel. Vid ett större och komplicerat ingrepp i käkbenet måste kirurgen söva patienten.

När operationen är klar sys snitten ihop. Har du blivit sövd får du ligga i ett separat rum för återhämtning och uppvakning.

Eftervård

Efter att du gjort ett kirurgiskt ingrepp i munhålan är det helt naturligt med värk och svullnad i några dagar. Käkkirurgen brukar även skicka med patienten ett informationsblad om eftervård, som kan vara skönt att läsa.

Det kan, som vid all kirurgi, tillstöta komplikationer och det är därför viktigt att du kontaktar din kirurg om svullnaden och värken inte lagt sig inom en vecka eller om den förvärras. Det är även viktigt att kolla så att såren i munnen inte blöder kraftigt.