Tandimplantat utomlands

På grund av dyra kostnader är det många som vänder sig utomlands för behandling. Men det finns både för- och nackdelar med tandresor.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!
tandimplantat utomlands

Många åker på tandresor inom EU för billigare tandvård.

Tandimplantat kan vara dyrt. Däremot finns det högkostnadsskydd i Sverige där Försäkringskassan täcker en del av kostnaden.

Försäkringskassan täcker 50 procent av kostnaden på det som kostar mer än 3000 kronor enligt referenspriset. Och 85 procent på kostnader över 15000 kronor enligt referenspriset.

Referenspriset är det pris som Försäkringskassan satt för olika behandlingar. Men varje klinik sätter sina egna priser.

Vad ett implantat kostar skiljer sig väldigt mycket beroende på flera faktorer. Men om du behöver bygga upp nya tänder i en hel käke, alltså en hel implantatbro, så kostar en behandling mellan 40.000-100.000 kronor beroende på vilket laboratorium tandläkaren skickar till och vilken kvalité tandläkaren eftersträvar.

Detta lockar många att resa på så kallade tandresor för att få en billigare tandvård och kortare väntetider. Däremot finns det stora risker med detta så som risk för komplikationer, att du blir lurad och att man kompromissar med läkningstider. Detta kan leda till att det blir dyrare än du hade tänkt dig.

Därför är det viktigt att du som patient kontrollerar och kollar upp din tandläkare om hen är erfaren inom implantat och arbetar med säkra implantatsystem. Detta kan vara dock väldigt svårt för en vanlig person som inte är så insatt att göra.

I Sverige får du som patient 2-3 års garanti på kronor och broar samt livstids garanti på implantat. Vart du än vänder dig i Sverige.

Men om du får problem med dina nya tänder som du har gjort utomlands så är det inte säkert att den tandkliniken erbjuder några garantier. Kontrollera därför detta noggrant.

Tandläkarförbundet i Sverige ger inga rekommendationer om utlandsbehandlingar.