Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandborste

tandläkare.se tandborste lila

Bäst i test

Vi har valt ut de tre bästa tandborstarna och rangordnat dom efter pris. Vi har fokuserat på att välja utifrån pris och funktion. Dem här tandborstarna är de som passar de allra flesta personer.

1. GUM Technique Pro – Flest tandborstar för pengarna

GUM Technique Pro är en mjuk och skonsam tandborste med fyrkantsgrepp som ger en 45-gradig vinkel vid borstning. Detta gör det enkelt att nå ner mellan tänderna och längs tandköttskanten, vilket effektivt avlägsnar plack och orenheter som ofta uppstår där.

Säljs i pack om fyra, styckpris är ca: 12 kronor.

gum technique pro
Testvinnaren – GUM technique pro

Köp hos butiken LloydsApotek – Klicka på bilden för att komma till butik

Köp GUM tandborstar lloydsapotek
Vi samarbetar med LloydsApotek, det påverkar dock inte vår bedömning.

2. Tepe GOOD compact soft – Stilrena klassiker

Denna tandborste har samma avsmalnande borsthuvud som klassikern Tepe Select X Soft, vilket gör det lättare att kommer åt i bakre delen av munnen. Vad som skiljer tandborstarna åt är att den här har ett skaft tillverkat av 96% biobaserat material (sockerrör) och borststrån är av 100% biobaserat material (ricinolja).

Greppvänligt skaft. En tandborste för ungdomar och för vuxna. Extra plus är att den också finns i miniformat för barn.

Säljes i pack om tre, styckpris ca: 18 kronor.

tepe good compact soft
Nummer 2 – Tepe GOOD compact soft

Köp hos butiken LloydsApotek – Klicka på bilden för att komma till butik

Köp TePe tandborstar
Vi samarbetar med LloydsApotek, det påverkar dock inte vår bedömning.


3. Jordan Clinic Gum Protector Ultrasoft – Bäst för dig som borstar för hårt

Jordan Clinic Gum Protector Ultrasoft är en tandborste med en “borsta för hårt”-funktion, mitt på tandborshalsen så sitter det en funktion som “klickar” till med ett ljud om du borstar för hårt. Passar därför perfekt till dig som har känsligt tandkött och som ofta blöder efter du är klar med borstningen.

Priset är ca: 24 kronor.

Jordan Clinci Gum Protector Ultrasoft
Nummer 3 – Jordan Clinci Gum Protector Ultrasoft

Köp hos butiken Meds – Klicka på bilden för att komma till butik

Köp TePe Tandborstar meds
Vi samarbetar med Meds.se det påverkar dock inte vår bedömning.

Tandborsttyper

Det finns en uppsjö av olika tandborstar att välja mellan, exempelvis plasttandborste, eltandborste, bambu-borste mfl. Läs mer nedan om de olika varianterna.

Tandborste i plast

Många tandborstar tillverkas i plast men som vi alla vet är plast inte bra för miljön. Om du väljer att använda en manuell tandborste i plast ska den vara mjuk och ha ett litet borsthuvud för att kunna komma åt överallt. För vissa är till och med en liten borste för stor för att nå runt tänderna längst bak i munnen. Då kan du prova med en barntandborste som är mindre.

Barntandborste

Det finns barntandborstar i plast, bambutandborstar för de små och dessutom eltandborstar för lite större barn. Alla barntandborstar är extra små och mjuka för att passa barns tänder. Det finns många roliga tandborstar med olika seriefigurer och vissa har en sugpropp man kan fästa på de flesta ytor för att lättare hålla reda på den.

Det är viktigt att byta barns tandborste, eftersom dom ofta biter i tandborsten och oftare drabbas av virus- och bakterieinfektioner som kan finnas kvar på borsten. Tänk också på att ditt barn behöver din hjälp att borsta tänderna två gånger om dagen ända fram till de uppnår 10-12 års ålder. De saknar nämligen finmotoriken för att rengöra ordentligt. Läs mer om barn och tandvård här.

Eltandborste

Elektriska tandborstar drivs av el och har ett uppladdningsbart batteri. Borsthuvudet består av runda eller avlånga borstar som rör sig antingen fram och tillbaka i halvcirklar, eller i hela cirklar.

Eltandborstar delas upp i två olika kategorier, oscillerande och soniska.

Ett oscillerande borsthuvud betyder att tandborsten roterar medan ett soniskt borsthuvud vibrerar. Om du väljer en oscillerande tandborste flyttar du bara den mellan varje tand och låter tandborsten själv sköta borstningen.

En sonisk tandborste är mer lik en manuell tandborste där du själv sköter själva borströrelserna.

Många eltandborstar har exempelvis tidtagning, olika borstlägen, appar, Ai-teknik, trycksensorer, 3d-tracking av din borstning. Det finns många olika funktioner och att välja bland för den som vill och är intresserad. Eltandborstens borsthuvuden ska bytas ut var tredje månad

Bambu-tandborste

Är oftast en naturlig, vegansk tandborste tillverkad i 100 procent bambu. Borsthuvudet finns i både mjukt och medium-mjuka borststrån. Dom är tillverkade av bambufibrer och oftast i BPA-fri nylon. Tandborsten levereras oftast i en återvinningsbar, oblekt förpackning av papp.

Bambu tandborste
Vår egna miljövänliga tandborste tillverkad av bambu.

Protestandborste

Protestandborste används enbart för att rengöra proteser och implantat. De har längre strån som också är hårdare för att komma åt på insidan om protesen. De ska inte användas på övriga tänder utan bara för att rengöra proteserna. Annars skadas övriga tänder och slemhinnorna blir irriterade.

Enbindsborste

Enbindelsborste är en vinkelborste. Den använder du för att rengöra tandställningar, visdomständer, mellan tänderna, stora tandmellanrum, implantat och proteser. Med andra ord används den för att rengöra svåråtkomliga ytor.

End-tuftborste

GUM End-Tuft är en liten konformad borste som gör det enklare att nå svåråtkomliga ytor i munnen såsom området kring visdomständer.

Tandborstvarumärken

Det finns många varumärken för tandborstar. De vanligaste är:

  • Oral b
  • TePe
  • Pepsodent
  • Jordan
  • GUM
  • Colgate

Tandläkare.se egna tandborste

Vi på tandläkare.se har en egen tandborste i 100 procent bambu som är framtagen enligt internationella standarder. Vår tandborste är något som vi endast erbjuder till våra partners för tillfället. Den kan komma att vara tillgänglig för försäljning längre fram.

Vår Lila Tandläkare.se Tandborste
Vår Lila Tandläkare.se Tandborste

Tänk så här när du ska köpa en tandborste

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du ska välja en tandborste, där grundprincipen givetvis är hur effektivt den vårdar dina tänder. Här guidar vi dig i djungeln.

Oavsett vilken tandborste du väljer ska man inte glömma bort att tekniken är det viktigaste. Du kan också behöva komplettera med en annan tandborste, med till exempel en vinkeltandborste om du inte kommer åt längst bak med din vanlig tandborste.

Rekommendationerna är också att göra rent mellan tänderna med tandtråd, eller med en mellanrumsborste, oavsett vilken tandborste du väljer. Tandborsten bör även ha ett bekvämt skaft för att du ska kunna upprätthålla tekniken under hela borstningen.

Vill du borsta manuellt eller med en eltandborste?

Vissa föredrar att borsta manuellt medan vissa tycker det känns lättare med en eltandborste. Båda är lika bra men resultatet beror på hur du borstar. Med en eltandborste är det lite svårare att borsta för hårt och den kommer oftast åt längre bak i munnen. Om du väljer en manuell tandborste bör du välja en tandborste som har ett anpassat borsthuvud efter din mun. En mjuk är oftast att föredra. Har du trångt längre bak i munnen bör du ha en mindre tandborste, eller rentav en barntandborste.

Har du känsligt tandkött?

Då kan du behöva en extra mjuk tandborste och som är anpassad för känsligt tandkött.

Har du frätskador?

Välj då en eltandborste eller en manuell tandborste som är extra mjuk och borsta i mjuka cirkelrörelser. Om du skrubbar sliter det mer på emaljen och det kan förvärra skadan.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Vanliga frågor om din tandborste

Här kommer några vanliga frågor och svar från tidigare besökare.

  • Hur ofta ska man byta tandborste?

    PlusIcon
    Man brukar säga varannan till var tredje månad. När topparna på borststråna börjar böja sig ska du byta din tandborste oavsett hur länge du har haft tandborsten. Det är topparna på tandborsten som kommer åt att göra rent. Du ska alltid byta ut tandborsten direkt efter om du har drabbats av en virus- eller bakterieinfektion.
  • Hur förvarar jag en tandborste på bästa sätt?

    PlusIcon
    Du bör förvara den ensam i en mugg i ett öppet skåp i badrummet med tandborsthuvudet uppåt. Undvik att: -Förvara den i en mugg vid handfatet där du tvättar händerna, det blir lätt bakterier på tandborsten då. Undvik att ha flera tandborstar i en mugg eftersom att bakterier då förs över mellan tandborstarna. Förvara borsthuvudet i plasthållaren som ibland följer med tandborsten. Den gör att tandborsten inte torkar emellan borstningarna annars kan bakterier lättare föröka sig. Plastbehållaren är också bra att ha om man reser för att inte borsthuvudet ska böjas.
  • Hur länge bör man koka en tandborste för att rengöra den helt?

    PlusIcon
    En smutsig tandborste med ett spretande borsthuvud ska du alltid byta ut men råkar du tappa en ny tandborste på golvet och vill få den ren kan du koka den. Antingen i en kastrull eller i mikro på full effekt. Det brukar räcka att koka den i en till två minuter.