Tandläkarskräck

Tandläkarskräck, tandvårdsrädsla eller odontofobi som det också kallas, innebär precis som det låter att du lider av ångest och obehagskänslor av att gå till tandläkaren.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Tandvårdsrädsla

Rädsla för tandläkaren är otroligt vanligt, och undersökningar uppskattar att det drabbar 13-24 procent av hela världens befolkning.(1)

För många människor är tandvårdsrädsla störande men inte handikappande. Men vissa är så förskräckta vid tanken på att gå till tandläkaren att de undviker upplevelsen helt och hållet – tills verkligheten med en värkande tand eller en infektion kräver ett besök.

Man med tandläkarskräck

Man som lider av tandläkarskräck i ett väntrum

5 Tips för att övervinna din Tandläkarskräck

Det är som sagt mycket vanligt att patienter känner tandvårdsrädsla eller svår oro inför eller under sina tandläkarbesök.

Fem tips som kan hjälpa dig att övervinna din rädsla för tandläkaren:

 • Prata med din tandläkare och/eller tandhygienist om din tandvårdsrädsla så att de kan förklara vad ingreppet verkligen innebär och du vet vad du kan förvänta dig. De är där för att göra din upplevelse så bekväm och stressfri som möjligt. Patienter säger ofta att deras rädsla var värre än själva ingreppet och att om de bara hade vetat vad de kunde förvänta sig skulle de ha varit mindre ängsliga.
 • Ta med dig en vän som du känner dig avslappnad med eller någon som ger dig tröst. Meddela kontoret, så de ser till att din vän kan sitta i undersökningsområdet tillsammans med dig så mycket som möjligt.
 • Bär hörlurar under din undersökning för att hjälpa till att göra dig lugn genom att blockera ljud och distrahera med din favoritmusik eller favoritpodcast. Se till att diskutera detta med din tandläkare eller tandhygienist före ditt besök.
 • Vissa mottagningar har tv-apparater i taket. Det kan vara en skön distraktion att titta på ditt favoritprogram under behandlingen. Din tandläkare kan också använda skärmen för att visa dig dina röntgenbilder och hjälpa dig att bättre förstå ditt ingrepp.
 • Kom i god tid till din undersökning. Stresshantering kan börja redan genom att läsa en tidning i väntrummet.

Tandvårdsfobi

Betydelsen av ordet fobi innebär att du är så rädd för något så att du gör allt som går för att undvika det. Det första steget för att komma över en fobi eller ångest är att erkänna att den existerar. Om du undviker att gå till tandläkaren är det stor chans att du har tandvårdsfobi, som egentligen går under termen ”specifika fobier” eftersom det handlar om en viss sak, plats eller företeelse.

Därför Undviker Folk att gå till Tandläkaren

Ifall du är så rädd och orolig att du undviker att gå till tandläkaren är du knappast ensam; faktum är att tandläkarfobi är en av de vanligaste fobierna i Sverige. Det stora problemet med fobier är att rädslan blir större ju mer du undviker det som skrämmer dig.

De vanligaste orsakerna till tandvårdsfobi:

 • Barndomens tandvårdserfarenhet: De mest formativa tandvårdsminnena skapas under barndomsåren.
 • Smärtsamma tandläkarupplevelser: Munnen är ett av de mest känsliga områdena i kroppen.
 • Tandvårdsrelaterad dålig självkänsla: Vissa är rädda för att gå till tandläkaren eftersom de känner sig generade på grund av sin mun. Detta kan bero på estetiska problem med tänderna, dålig andedräkt, kräkreflexer eller kronisk smärta.

 

Alla dessa tillstånd kan orsaka en allmän rädsla för att folk ska titta på eller vara nära din mun, vilket naturligtvis är själva naturen av tandvården i sig.

Så gör du för att Få Hjälp med din Tandvårdsfobi

Om din tandläkarskräck har gått så långt att du under många år har avstått från att gå till tandläkaren är det viktigt att du söker hjälp. Annars riskerar du att få riktigt dålig tandhälsa vilket också kan leda till försämring av din allmänna hälsa.

Så får du hjälp:

 • Ifall du redan har kontakt med en tandläkare eller tandhygienist som du har förtroende för bör du prata med denna person om ditt problem
 • Gå till en tandläkarmottagning som är specialiserad att ta emot patienter med tandläkarskräck och tandvårdsfobi
 • Alternativt kan du kontakta din vårdcentral och be om en remiss till en tandläkare som är utbildad för att behandla tandläkarskräck och tandläkarfobi
 • Du kan ringa 1177 för att få reda på var du kan söka vård
 • Du finns också ett särskilt stöd för vuxna som har tandvårdsfobi. Detta ingår i det särskilda tandvårdsstödet och innebär att du kan få behandling mot din tandvårdsfobi för samma kostnad och högkostnadsskydd som vid vanlig sjukvård. Du kan läsa mer om detta här

Bedövning vid Tandläkarskräck och Tandvårdsfobi

Det finns många olika bedövningsmedel för att hjälpa till att lindra din rädsla, oro och ångest i samband med ditt tandläkarbesök.

Olika typer av bedövning

Allas smärttröskel är olika. Var inte rädd för att be om bedövning om du inte blev erbjuden någon eller om du har ont – din tandläkare vill inte fortsätta om du inte känner dig bekväm.

De olika typer av bedövning som finns att tillgå är:

Bedövningsmedel

Du kan begära ett bedövningsmedel för att bedöva munnen. Din tandhygienist och tandläkare kan på din inrådan applicera en bedövningssalva eller använda en mycket tunn spruta med lokalbedövning för att minimera smärtan. Ibland kan bedövningssalvan även tas före sprutan

Lugnande medel

Fråga om lugnande medel mot ångest. Alla mottagningar erbjuder patienter lugnande ångestdämpande medicin för att minska tandvårdsrädsla under mötet. Detta brukar normalt sett ges precis före behandlingen, men kan också ges redan dagen före för att hjälpa dig att somna ifall du är väldigt orolig för ditt tandläkarbesök. Observera att du inte kan köra bil direkt efteråt då den lugnande medicinen sitter kvar i flera timmar efter ditt besök och hämmar din reaktionsförmåga.

Värktabletter

Du kan också ta värktabletter med preparatet ibumetin såsom Ipren och Ibumetin (400mg.) eller värktabletter med preparatet paracetamol som Panodil eller Alvedon. Dessa både lindrar mot smärta och höjer din smärttröskel.

Lustgas

Lustgas kan vara till stor hjälp vid tandvårdsrädsla och har använts inom tandvården under lång tid som ett lugnande och avslappnande medel. Lustgas ges genom en mask som placeras över näsan och får dig att känna dig tryggare, lugnare och mer behaglig till mods men lustgas ersätter inte bedövning. Lustgas används ofta ifall du är rädd för bedövningssprutan eller om du har kväljningsbesvär. Effekten av lustgasen är helt borta en halvtimme efter din behandling.

Narkos

Narkos ges till folk i extrema fall av mycket stark tandläkarskräck eller tandvårdsfobi, eller vid riktigt omfattande behandlingar. Detta innebär att du blir sövd under hela behandlingen. Innan det bestäms att narkos ska ges görs alltid en noggrann utredning och undersökning.

 

Svar på Vanliga Frågor

Fråga 1: Varför är jag så rädd för att gå till tandläkaren?

Svar: I de flesta fall beror din tandläkarskräck på tidigare traumatiska upplevelser hos tandläkaren. Dessa upplevelser kan omfatta komplikationer vid ingrepp och smärtsamma ingrepp. Rädslan kan också uppstå på grund av ett dåligt samspel med en tandläkare och hur tandläkarens attityd uppfattades.

Fråga 2: Hur vanligt är det att folk har tandläkarskräck?

Svar: Rädsla för tandläkaren är otroligt vanligt och undersökningar visar att 13-24 procent av världens befolkning är rädda för tandläkaren. För många människor är tandvårdsrädsla störande men inte handikappande.(2)

 ID skribent och granskare
Skribent och granskare

Publicerad: 2021-10-26
Senast uppdaterad: 2021-10-26
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Faktagranskare: Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO

Referenser
Referenser

 1. harvard.edu ”Dental fear? Our readers suggest coping techniques.”, https://www.health.harvard.edu/blog/dental-fear-our-readers-suggest-coping-techniques-20100825327 (hämtad 2021-10-26)
 2. harvard.edu ”Dental fear? Our readers suggest coping techniques.”, https://www.health.harvard.edu/blog/dental-fear-our-readers-suggest-coping-techniques-20100825327 (hämtad 2021-10-26)

Tandläkarskräck → Allt om tandvårdsrädsla och tandvårdsfobi