Muntorrhet

Saliv är nödvändigt för att bryta ner maten och hålla tänderna rena och friska. Har du för lite saliv kan du få svårigheter med att äta mat, sova och få en försämrad tandhälsa. Det är därför viktigt att du söker vård om du lider av muntorrhet.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Frätskador vid muntorrhet

Så fort du äter något startas flera kemiska processer i munnen. De naturliga bakterierna börjar bryta ner matresterna som lagt sig mellan och runt tänderna och saliven sköljer rent och normaliserar munnens pH-värde.

Om det finns för lite saliv i munnen går det inte att sänka pH-värdet till en bra nivå. Miljön i munnen blir för sur och det finns det risk för frätskador på tänderna.

Karies vid muntorrhet

Saliven är rengörande och antibakteriell. Finns det för lite saliv i munnen får inte tänderna ett fullgott skydd mot kariesangrepp.

När skadliga bakterier får fäste bildas syror som på sikt luckrar upp tandens emalj. Det kan dröja innan man själv upptäcker att man fått ett hål i en tand. När ilningarna och tandvärken kommer har det redan gått långt.

Det är viktigt att gå på regelbundna besök hos en tandläkare eller tandhygienist för att upptäcka problem som orsakas av muntorrhet i tid.

Förebygg skada vid muntorrhet

Vet du med dig att du har dålig salivproduktion bör du undvika sura drycker som juice och läsk. Äter du frukt kan du med fördel välja en banan framför en apelsin. Det kan också vara bra att dricka ett glas mjölk eller äta en bit ost för att hjälpa munnen att hitta tillbaka till ett bra pH-värde.

Salivproduktionen ökar i normala fall när man tuggar, därför är det en god vana att äta mat som kräver ett visst mått av tuggande. Det är bra att dricka mycket vatten och att skölja munnen. På apoteket kan man köpa sugtabletter och tuggummi som stimulerar salivproduktionen. Det finns även saliversättande medel.

Det är alltid viktigt att vara noga med munhygienen, men särskilt viktigt är det om munnen är torr. Borsta tänderna morgon och kväll, men vänta en stund efter att du har ätit eller druckit något surt. Använd tandtråd och mellanrumsborstar och skölj gärna munnen med fluor varje dag.

Vilka drabbas av muntorrhet?

Man har märkt att äldre personer lättare får karies än yngre. Detta tror man kan bero på att många äldre tar läkemedel som minskar salivproduktionen. Det kan vara en god idé att rådgöra med din läkare om du använder läkemedel som minskar salivproduktionen. Kanske finns det ett bättre alternativ.

Gravida kvinnor kan lättare drabbas av muntorrhet eftersom hormonbalansen förändras i kroppen. Upplever du som gravid att munnen känns torr kan man prova apotekets salivstimulerande produkter. Det kan vara en god idé att besöka en tandhygienist någon gång under graviditeten för att mäta salivproduktionen i munnen.