Tandprotes

Tandprotes används för att ersätta förlorade tänder. Det finns många olika sätt att göra detta på – allt från implantat till broar och helproteser.

Olika behandlingsmetoder vid förlorade tänderTvå helproteser i ett glas vatten

Nu för tiden finns det många olika metoder för att ersätta förlorade tänder. Vilken av metoderna som är bäst för dig beror på hur många tänder du har förlorat och var i munnen. Har det exempelvis blivit en lucka i sidan av käken på grund av en förlorad tand är det inte helt säkert att detta behöver åtgärdas. Däremot är det viktigt att få det undersökt av en tandläkare för att kunna utesluta möjligheterna att andra tänder börjar flytta på sig på grund av den saknade tanden.

Krona eller bro

Om du endast har tappat en tand används den typ av tandprotes som kallas för krona. Denna krona sätter man fast där den gamla tanden har suttit. Är det däremot flera tänder som ska ersättas brukar man använda sig av en så kallad bro. En bro är en fast tandprotes där en eller flera tänder sitter ihop och fäster på de bredvidliggande egna tänderna, som en bro med brofästen.

Avtagbar tandprotes – löständer

Tandproteser kan som sagt se mycket olika ut och ha olika funktioner beroende på vad du har för behov. En avtagbar tandprotes kan i många fall vara det absolut bästa alternativet. Ska du endast ersätta ett par tänder kan du göra det med en avtagbar delprotes. Den fästs med klamrar på de tänder som du har kvar i munnen.
Saknar du däremot alla tänder, säg i överkäken, ersätts tänderna med en helprotes som sätts fast med en sugfunktion i gommen. Sätts en helprotes i underkäken hålls den fast med hjälp av tungan och kindmusklerna.

Ska efterlikna dina egna tänder

Det är viktigt att en tandprotes efterliknar de egna tänderna så gott det går. För att på bästa sätt kunna göra detta tar tandläkaren alltid ett avtryck av käken. För att undvika att en tandprotes skulle kännas obehaglig eller att den skaver måste den regelbundet justeras hos tandläkaren. Ligger protesen fel kan det även uppstå inflammationer i slemhinnan.

Att vänja sig vid protesen

Det kan till en början kännas väldigt ovant med en tandprotes. Det kan exempelvis kännas konstigt att tugga då protesen lätt lossnar. Dessutom kan det kännas knepigt att hålla den på plats om du är mycket torr i munnen. Mot muntorrhet kan du köpa salvor eller tabletter som finns receptfritt på ditt apotek.

Skötselråd

Kom ihåg att skötseln och munhygienen är precis lika viktig med eller utan riktiga tänder. Om du har en avtagbar tandprotes ska du ta ut den innan du går och lägger dig för att låta slemhinnorna vila under natten. Genom att göra det kan du undvika inflammationer i munnen.
Så fort protesen inte är i munnen ska den rengöras med en protesborste för att kunna få bort alla bakteriebeläggningar. Vanligt diskmedel går bra. En tandprotes ska inte heller ligga och lufttorka. Det kan förstöra protesen och göra den skev så att den inte passar i munnen. Lägg den därför i ett glas med vatten istället.