Tandprotes – när du saknar en eller flera tänder

Idag finns det många metoder för att ersätta förlorade tänder. Beroende på hur många tänder man förlorat och hur de sitter finns olika typer av lagningar och proteser.

Olika metoder för att ersätta förlorade tänder

En kvinna tillverkar en tandprotesHar det blivit en lucka i käkens sidor är det inte säkert att detta behöver åtgärdas. Men det är ändå viktigt att konsultera en tandläkare så att tänderna inte börjar flytta sig.

Om tandprotes är den bästa metoden för just dig, så finns det olika sorters tandproteser som passar vid olika situationer.

Fast tandprotes

Om det bara är någon enstaka tand som ska ersättas brukar man tillverka en ny krona som sätts fast där den gamla tanden suttit.

Ibland ersätts en eller flera tänder med en så kallad bro. En bro är en fast tandprotes som sitter ihop i ett stycke. Den fästs med ett starkt lim i de kvarvarande tänderna.

Tandproteser är vanligtvis avtagbara tänder, löständer, som ersätter flera eller alla tänderna i käken. En fast tandersättning känns mer som riktiga tänder, men är generellt dyrare än en avtagbar protes.

Avtagbar tandprotes

Det finns olika typer av avtagbara proteser. Är det endast några tänder som ska ersättas används en delprotes. Delprotesen fästs med klamrar vid de kvarvarande tänderna.

En hel överkäksprotes fäster med en sugfunktion i gommen medan underkäksprotesen får hjälp av tungan och kindmusklerna att ligga på plats. En protes efterliknar de egna tänderna. Detta görs med hjälp av ett avtryck av käken som sedan används för att efterlikna de egna tänderna.

När du blir av med tänder förändras käkbenet där tänderna suttit. Ofta sker förändringen ganska fort de första åren, för att sedan stanna av. Detta innebär att protesen måste justeras regelbundet för att den ska passa i munnen.

Det är viktigt att du träffar en tandläkare regelbundet för att protesen ska kännas bekväm och inte skava. En avtagbar protes kan ibland orsaka inflammation i den underliggande slemhinnan, vilket kallas protesstomatit. Med regelbundna kontroller kan du slippa obehag till följd av protesen.

Helprotes

Det kan vara svårt att vänja sig vid en helprotes. Att tugga kräver en helt annan teknik eftersom protesen gärna lossnar. Ofta behöver du exempelvis dela en frukt i bitar istället för att ta en tugga. Är du torr i munnen kan det vara svårt att hålla protesen på plats.

Idag finns produkter på apoteket som stimulerar salivproduktionen i munnen, vilket kan underlätta. Om du har stora problem med helprotesen i underkäken kan du överväga att sätta in implantat och fästa en bro mellan dem.

Rengöring av protes

Munhygienen är lika viktig med eller utan riktiga tänder. För många kan det kännas jobbigt att ta ut tänderna på natten. Men det är bra att låta slemhinnorna vila under natten för att undvika inflammation.

När protesen inte är i munnen ska den rengöras från bakteriebeläggningar med en protesborste. Det går bra att använda vanligt diskmedel. Protesen ska inte ligga och lufttorka eftersom det finns risk att plasten förstörs.