Löständer är en hel tandprotes

Löständer är detsamma som tandproteser. Tandprotes är ett samlingsnamn för alla olika metoder för att ersätta förlorade tänder. Helproteser, som i folkmun kallas för löständer, halvproteser, implantat, kronor och bryggor är några exempel på tandproteser.

Löständer helprotes

Avtagbara proteser (löständer)

För den som förlorat alla tänderna eller har stora tandluckor väljer man mellan avtagbara proteser, implantat eller bryggor.

Den avtagbara protesen är än så länge den billigaste lösningen. För en del kan det vara svårt att få en lös protes att sitta på plats i underkäken. Detta kan bero på muntorrhet eller att protesen inte riktigt passar. Då kan man ibland fästa titanskruvar eller så kallade implantat i käkbenet för att hålla protesen på plats.

Avtagbara proteser finns som helprotes om du tappat alla tänder och som delprotes om du har tänder kvar. Läs mer om proteser på Tandprotes.se.

Brygga – ett alternativ

Trivs du inte alls med löständer är en brygga ett alternativ för att fylla igen en lucka. Bryggan består av ett antal hängande kronor som fästs i de kvarvarande tänderna.

Att använda en brygga kan kännas som en bättre lösning än en avtagbar protes eftersom den sitter fast. Bryggan hjälper också till att hålla de kvarvarande tänderna på plats.

En nackdel med bryggor som ersättning för egna tänder är att man måste slipa de närliggande tänderna för att kunna fästa bryggan ordentligt.

Implantat – ett alternativ

Att välja implantat med modellerade porslins- eller plasttänder som ersättning för förlorade tänder är dyrt och lite omständligt men man slipper åverkan på de omkringliggande tänderna.

Implantaten som egentligen är titanskruvar måste fästas i tandbenet och läkningsprocessen kan ta tid. För många väger emellertid fördelarna med implantaten tungt. När såret efter operationen läkt och skruvarna vuxit fast ordentligt i käkbenet känns det och ser ut precis som vanliga tänder.

Läs mer om implantat på Tandimplantat.se.

Rengöring vid tandersättning

Oavsett vilken typ av tandersättning du väljer är det viktigt att du är noga med tandhygienen.

En avtagbar tandprotes måste tas ut och tvättas ren så att du undviker inflammationer i slemhinnorna.

Bryggor och implantat måste borstas lika noggrant som vanliga tänder. När det gäller implantat bör du hålla extra uppsikt över tandköttet. Märker du att det svullnar eller ser infekterat ut bör du uppsöka tandläkare.

Om ett bakterieangrepp får pågå länge kan tandbenet skadas. Rökning har visat sig vara negativt för personer med inopererade implantat. Röker du mycket finns det risk att implantaten lossnar och faller ut.

Från tandlös till protes

Förr i tiden var det vanligare att  möta människor utan tänder. Idag är detta finns långt fler metoder för att förebygga tandlossning och metoder för att återställa tänder. Under 1900-talet utvecklades tandvården med jättekliv. Först kom avtagbara proteser eller löständer som de också kallas. Sedan kom kronor som kunde fästas i roten på den gamla tanden.

I slutet av århundradet började man skruva fast porslinständer direkt i käkbenet. Detta kallas för implantat.

 Om man förlorar en eller flera tänder finns alltså flera vägar att gå. Ibland är det bara tandkronan som skadats det vill säga den del av tanden som inte är dold av tandkött. Då kan tandläkaren slipa tanden och tillverka en ny överdel till tanden.

Den nya kronan som oftast tillverkas i porslin eller komposit täcker över den gamla tanden. Ofta får kronan ett naturligt utseende och smälter bra in bland de övriga tänderna.