Helprotes

Att förlora flera av sina tänder påverkar inte bara utseendet, men även tugg- och talförmågan. Med en helprotes kan du ersätta en hel tandrad.

Vad är en helprotes?

För dig som har förlorat alla dina tänder i en eller båda käkar så kan en helprotes vara lösningen. Protesen är gjord av ett konstgjort material och fästs med en sugkopp i överkäken och gommen eller så vilar den på den tandlösa underkäken.

Då en helprotes är avtagbar är den lätt att rengöra.

Skaffa helprotes

När du skaffar en helprotes gör tandläkare en avgjutning av käken som sedan används för att göra en mall. Med hjälp av mallen kan tandläkaren mäta var de nya tänderna ska sitta. Du väljer tillsammans med din tandläkare färg och form på tänderna. Det kan behövas 4-5 tandläkarbesök för att tillverka en helprotes som passar just dig.

Efterkontroller

När du väl skaffat en helprotes är det viktigt att gå på regelbundna kontroller. Då käken i början kan ändra form behöver helprotesen justeras så att den har rätt passform. Det kan ta ett par dagar att justera passformen, vilket innebär att du kommer vara utan protesen under tiden.

Hel tandprotes i ett glas med vatten

Svårt att fungera som vanligt med helprotes

Det kan vara svårt att vänja sig vid en helprotes. Det är exempelvis svårare att tugga eftersom protesen gärna lossnar. Därför krävs det att man äter på ett sätt som i början inte känns naturligt. Ibland är det lättare att dela maten själv innan man stoppar den i munnen.

Svårigheterna att hålla protesen på plats ökar om du är torr i munnen. För att motverka detta kan du köpa produkter på apoteket som stimulerar salivproduktionen i munnen.

70 procent av alla som har en helprotes är dock nöjda med sin protes.

Skötselråd

Då en helprotes är avtagbar är den lätt att hålla ren. Här följer några tips på hur du håller din protes hel och ren.

  • Borsta med protestandborste och oparfymerad diskmedel
  • Borsta tandköttet med en mjukborste och ljummet vatten
  • Använd inte tandkräm då det kan repa materialet och gör det lättare för bakterier att fästa på protesen

Vilka har behov av en helprotes?

Många som behöver ersätta en hel tandrad är äldre som har en ökad sjuklighet, samt personer med funktionsnedsättningar. Akademiskt centrum för äldretandvård har tips på hur äldre personer kan sköta sin munvård.

Andra som är i behov av en protes är de som tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren och som har en dålig ekonomi – och därmed inte besöker tandläkaren så ofta för att kunna rädda och behålla sina riktiga tänder.

Helprotes – ofta sista alternativet

Om du har förlorat tänder i käken så är implantat det första alternativet för att ersätta dessa. Alternativt fasta tandproteser såsom bro och krona.

Implantat skruvas fast i käkbenet och sitter kvar som permanenta tänder livet ut. Men för att du ska kunna ha dessa så krävs det att ditt käkben är tillräckligt starkt för att klara av att bli borrat i.

En krona är ett skal som fäster på din riktiga tand, och en bro är konstgjorda tänder som fäster på de tänder mellanrummet avgränsar till. I båda dess fall krävs det dock att du har tänder kvar.