Delprotes

Om du endast behöver ersätta en del tänder kan en delprotes passa dig. Detta alternativ är billigare än implantat, dessutom passar de dig som är äldre och inte har ett så pass starkt käkben för att kunna borra i det.

Avtagbar protes som ersätter några tänder

Model av en delprotes

För dig som saknar ett fåtal tänder är en delprotes ett bra alternativ. Protesen fäster du mot dina kvarvarande tänder med klamrar, vilket för den avtagbar.

Fördelen med en delprotes är att det blir lättare att tugga och äta normalt jämfört med en helprotes som bara fäster med hjälp av sug. Dessutom ser den väldigt naturlig ut.

Varför delprotes och inte implantat?

Delprotes är mycket billigare än permanenta konstgjorda tänder som skruvas fast i käkbenet (implantat). Dessutom har inte alla ett så pass starkt och friskt käkben att det går att skruva fast något i det.

Det går även fortare att skaffa en delprotes och man undviker potentiella infektioner i munnen då behandlingsmetoden inte är lika invasiv.

Att skaffa en delprotes

När protesen skapas så görs det en avgjutning av din käke. Från det att du går till tandläkaren första gången till att du har din tandprotes tar det ungefär fyra till fem tandläkarbesök.

Välj material

En delprotes kan bestå helt av plast, alternativt ha tänderna i plast samtidigt som skelettet består av koboltkrom, och metallklamrar av guld. Vilken metod du väljer beror till stor del på hur mycket pengar du vill lägga på protesen. Den billigaste varianten är helt i plast. Dock ger ett skelett som är gjord i metall mer stabilitet.

Egenvård och skötsel

Förvara den i vatten

För att delprotesen ska behålla sin form så får den inte torka ut. Därför ska du förvara den i vatten när du inte har den i munnen.

Skölj efter måltid

Efter varje gång som du har ätit så ska du skölja munnen och protesen.

Rengör två gånger om dagen

Protesen behöver rengöras två gånger om dagen, precis som du rengör dina riktiga tänder – med tandborste och tandkräm. Använd en speciell tandkräm för detta, en protestandkräm, alternativt oparfymerad diskmedel går också bra.

Borsta tandköttet

Borsta även försiktigt gomen och tandköttet där protesen brukar sitta. Detta för att få upp blodcirkulationen.