Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandimplantat – Guide & Boka Tid

Ett tandimplantat kan ersätta roten på en tand, som antingen är skadad eller har lossnat. Man kan säga att implantat är en ny grund/rot för en tand.

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström

Vad är ett tandimplantat?

Ett implantat är egentligen bara en liten skruv som tandläkaren fäster i käkbenet för att skapa en konstgjord rot av en förlorad tand. Skruven är i titan som sätts fast i käkbenet som en permanent rot.

Digital illustration av tandimplantat

Fördelarna med tandimplantat

  • De stora fördelarna med tandimplantat är att de fästs i benet, till skillnad från exempelvis en löstagbar protes. Detta gör att implantaten är väldigt hållbara.
  • De gör att det blir lättare att tugga och att du slipper oroa dig för att de ska lossna. Implantaten stimulerar även käkbenet som en riktig tand vilket gör att blodflödet inte blir påverkat negativt.
  • En annan stor fördel med tandimplantat jämfört med så kallade bryggor är att tandimplantaten inte kräver att du slipar och borrar i friska närliggande tänder.

Hitta en tandläkare i din stad som kan utföra tandimplantat

De allra flesta tandläkare erbjuder tandimplantat idag eftersom att det har blivit allt vanligare. Vi har samlat olika tandkliniker i din stad för att du enkelt ska kunna boka en tid och kunna jämföra priser mellan olika tandläkare. Följ nedan steg när du ska boka tid för tandimplantat.

  1. Sök på din ort/adress i sökfältet och välj basundersökning. Då kommer bokningsbara tider att komma upp i en lista hos tandläkare i ditt område. När du har hittat en tid som passar ditt schema, klickar du på “Boka tid”.
  2. Då kommer du till ett kort formulär där du får fylla i anledning till besöket, som i detta fall är konsultation av tandimplantat.
  3. Du kan välja att söka via kartor och då markerar du ditt område i kartvyn.
  4. Du kan också chatta med oss och självklart ringa oss på Tel: 010-1089633. Då kan vi hjälpa dig att boka en tid.

Priser & kostnader för tandimplantat

Hur mycket tandimplantat kostar beror så klart på hur många implantat som du behöver och hur avancerad behandlingen är. Det är dock ett ganska omfattande ingrepp och vid större behandlingar kan kostnaden bli hög.

Priset brukar vara från 29.000 kronor. Men du kan ta hjälp av tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet.

Du får ersättning med 50 procent av referenspriset vid ett ingrepp på mellan 3 000 och 15 000 och ersättning för 85 procent av referenspriset om ingreppet kostar mer än 15 000.

Det innebär att om en behandling kostar 29.000 får du 17.900 i ersättning. Du betalar då 11.100 kronor. Ersättningen baseras på Försäkringskassans referenspris för behandlingen.

Olika typer av tandimplantat

Beroende på hur många tänder som ska ersättas och vilka tänder som behöver ett ersättas finns det tre varianter av konstgjorda tänder. Den ena är en krona som fästs på ett implantat.

Men vid flera tänder eller där implantat inte kan sättas in eller där kronan inte passar som alternativ, kan du istället få brygga eller en bro som sätts på närliggande tänder. Mer om olika typer av tandimplantat kan du läsa om här nedanför:

Endosteal

Det här är den vanligaste typen av implantat som anses vara mycket säker och hållbar. Tandläkaren skruvar ner implantatet med titanskruvar, vilket brukar gå relativt fort och smidigt. Endosteal passar de flesta men eftersom det ska fästas i käkbenet behöver det finnas tillräckligt med plats samt tillräckligt med ben för att kunna fästa skruven. Om du inte har tillräckligt med käkben kan en bentransplantation göras men är en ganska omfattande procedur.

Exempel på tandimplantat

Subperiosteal

Om du tycker att det känns obehagligt med tandimplantat som sätts direkt i käkbenet kanske du är mer intresserad av tandimplantatet som kallas för Subperiosteal.

Den placeras under ditt tandkött och får stöd av käkbenet men skruvas inte fast i det. Tandläkaren lägger istället in titanfästen under tandköttet och anpassar positioneringen utifrån var det går att fästa konstgjorda tänder (proteser).

Om du av någon anledning inte har tillräcklig med käkben på höjden kan Subperiosteal vara ett bättre alternativ för dig. Det kan också vara ett bra val om du av någon anledning inte vill genomgå en operation för att lägga till mer ben i området.

Genomgång av behandlingen

  • Implantatbehandlingen är ett ingrepp och för att behandlingen ska lyckas är det viktigt att du är helt frisk i munnen innan behandlingen. Därför inleder tandläkaren med en grundlig undersökning med röntgenbilder och undersöker ditt käkben noga samt konsulterar med dig vilken behandling som är bäst utifrån just dina förutsättningar.
  • Implantatet fästs i käkbenet
    Implantaten fästs i käkbenet med lokalbedövning så du känner ingenting. Ibland kan flera skruvar behövas men det beror på hur många tänder som ska ersättas och vilken placering tänderna har.
  • Individuell läkningsprocess
    Titanskruvarna sitter fast efter en operation men sen kommer kroppen att genomgå en läkningsprocess som gör att titanskruvarna växer sig fast i benet. Hur lång tid det tar är mycket individuellt men det uppskattas ta två till tre månader. Ibland kan det gå fortare än så och för vissa kan det ta längre tid.
  • Tandskelett och kronor
    En tandtekniker behöver sedan ta fram ett anpassat tandskelett av metall, vanligast är titan. Metallskelettet täcks sedan av porslin och därefter kan konstgjorda tänder fästas antingen direkt på tandimplantatet eller på en förlängning som kallas distans.
  • Eftervård och uppföljning
    Det är viktigt att följa de rekommendationer om hur du tar hand om dina implantat. Kontrollera själv tänderna och känn efter så att tandkronorna känns stabila och att de är hela.Du kommer även att kallas på kontroller så att tandläkaren kan se att implantaten sitter som de ska. När du har tandimplantat är det lika viktigt att sköta din munhygien som med riktiga tänder. Speciellt runt implantatet är det viktigt med rengöring eftersom annars riskerar man nämligen att bakterier tar sig längst ner i implantatet och orsakar inflammationer. Det kan leda till att du förlorar implantatet, precis som med riktiga tänder kan bristande munhygien under lång tid leda till att tanden går förlorad.
    Du kommer att få tydliga instruktioner på hur du ska rengöra implantaten på bästa sätt. Rökning innebär en ökad risk för problem med dina implantat så att avstå från att röka om du tänker skaffa tandimplantat.

Biverkningar

Att sätta in tandimplantat är ett kirurgiskt ingrepp och det finns alltid en risk för biverkningar men om operationen sker utan komplikationer ska biverkningarna vara minimala. Kroppen kommer att sköta läkningsprocessen och det är mycket individuellt hur kroppen läker mellan olika personer.

Här är de vanligaste biverkningarna:

  • Infektioner. Det är därför oerhört viktigt att sköta munhygien efter ingreppet
  • Kan ge en liten skada på närliggande tänder och vävnad i munnen.
  • Skada på blodkärl.
  • Nervpåverkan efter ingreppet men som brukar läka av sig självt.
  • Komplikationer vid rökning eftersom att blodtillförseln blir påverkad och kan försämra läkningsprocessen.

Resultat

Livslängden på ett tandimplantat beror mycket på hur du sköter din munhygien och om du röker eller snusar. Om du inte sköter din munhygien eller om käken inte var frisk när implantaten sattes in, kan du drabbas av periimplantit som är en tandinflammation. Forskning har även visat att antidepressiva läkemedel kan försämra kvaliteten och hållbarheten av implantatet.

Genom att en erfaren tandläkare som har gjort en omfattande grundundersökning i kombination med god eftervård är tandimplantat en säker och ofta livslång ersättning av förlorade tänder.

Man ska dock vara medveten om att ett tandimplantat är ett relativt omfattande ingrepp som tar flera månader innan behandlingen når sitt slutresultat. Det bästa sättet att garantera att du får ett bra och långvarigt resultat för de nya tänderna är att gå till en erfaren specialisttandläkare och att du följer de råd som du kommer att få av din tandläkare.

tandimplantat resultat

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om tandimplantat

  • Är operationen smärtsam?

    PlusIcon
    Du kommer att vara helt bedövad så själva ingreppet gör inte ont. Du behöver gapa ordentligt och kan behöva ta en paus men annars gör det inte ont.
  • Hur länge håller ett tandimplantat?

    PlusIcon
    Det kan hålla livet ut men för att säkerställa att kvaliteten består bör du gå regelbundet på undersökningar för kunna fånga upp eventuella problem och kunna åtgärda dem.
  • Hur lång tid tar operationen?

    PlusIcon
    Själva operationen tar mellan 30 och 90 minuter beroende på hur många tänder som ska behandlas. Räkna dock med att hela besöket kan ta upp till två timmar. Efter operationen kan patienten i de flesta fall gå hem direkt.
  • Kan jag tugga som vanligt med mina efter en implantatbehandling?

    PlusIcon
    Ja det kan du, i början kan du ha värk och känna lite obehag i området men de ska fungera som vanliga tänder och bli som helt nya tänder.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-06-21
Senast uppdaterad:
2023-06-15
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström